IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилтел получи лиценз за тест на 4G мрежа

Първата тестова мрежа ще започне работа през есента на тази година

21:49 | 03.08.11 г.
Мобилтел получи лиценз за тест на 4G мрежа

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издаде на Мобилтел лиценз за временно ползване на радиочестотен спектър, което ще позволи на мобилния оператор да направи първия в страната тест на работата в 4G мрежа, се посочва в негово съобщение.

LTE* (Long Term Evaluation)/4G е следващото поред, четвърто поколение мобилна технология от стандарта GSM, която позволява максимална скорост на обмен на данни до 100 мегабита в секунда при честотна лента 20 MHz.

Въвеждането в експлоатация на такъв тип технология е трудоемък процес, изискващ много инвестиции, нови елементи в мрежите, прилагане на нови знания и създаване на нови услуги, ползващи LTE мрежи, както и подготвяне на крайните устройства за ползване на тази технология, се казва в съобщението.

Въвеждането на LTE технологията в бъдеще ще позволи предлагането на по-високи скорости в пъти , както и възможност за използване на интерактивни услуги за широк кръг потребители като онлайн игри, HD телевизия и други, твърдят от компанията.

Мобилтел ще пусне първата тестова мобилна мрежа от четвърто поколение през есента на тази година.

Мобилтел базира работата си в сферата на последното поколение мрежи на опита на Telekom Austria Group, която вече пусна LTE мрежа в Австрия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още