IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4G мобилна мрежа бе пусната в Стокхолм и Осло

Теоретично 4G технологията позволява трансфер на данни със зашеметяваща скорост до 100Mbps

15:58 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
4G мобилна мрежа бе пусната в Стокхолм и Осло

Шведският телекомуникационен оператор TeliaSonera е изградил първата мобилна мрежа от четвърто поколение (4G) в света, която покрива градовете Стокхолм в Швеция и Осло в Норвегия. Изграждането на 4G/LTE мрежата е изпреварило планираните срокове и превръща TeliaSonera в първият мобилен оператор, който успява да направи 4G мрежата достъпна за търговски цели.

Long Term Evolution (LTE) е най-новата безжична технология, създадена по проект за увеличаване на възможностите на клетъчните мобилни мрежи. Тя е последната стъпка преди мобилните мрежи от четвърто поколение, които имат значително по-висок капацитет, и позволяват на потребителите да се възползват максимално от онлайн услуги, изискващи по-голям трафик на данни.

Достъпът до мрежата на този етап ще е възможен единствено чрез специален 4G модем, каквото е устройството USB Dongle на Samsung. Мобилните апарати, които поддържат 4G/LTE, ще се появят на пазара през 2010 г. Теоретично 4G технологията позволява трансфер на данни със скорости до 100 Mbps, което е около тридесет пъти повече от скоростта на 3G мрежата, пише PCWord.

TeliaSonera рекламира своята услуга със скорости на трансфера от 20 Mbps до 80 Mbps. Дори и най-ниската скорост в този интервал е близо седем пъти по-висока от скоростите, поддържани от 3G мрежата на американската телекомуникационна компания AT&T, която е известна като най-бързата в света. В горната част на интервала скоростите са 22 пъти по-високи от тези на 3G мрежата на АТ&Т.

TeliaSonera планира да разшири своята 4G/LTE мобилна мрежа през 2010 г., за да покрива общо 25 града. Услугата е предназначена най-вече за потребители, които използват приложения, свързани с интензивен трафик на данни от интернет. Това включва видеоконференции на живо, онлайн игри, гледане на видео и телевизия в интернет, показването на презентации, използването на социални мрежи и др.

През август тази година Европейската комисия съобщи, че ще финансира с 18 млн. евро научните изследвания в областта на технология LTE Advanced, които трябва да увеличат значително скоростите на мобилния интернет в сравнение с възможностите на сегашните мобилни мрежи от 3G поколение. LTE ще бъде приоритетната технология за следващото поколение мобилни мрежи в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още