IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ на пазара излезе първият LTE телефон

Устройството може да работи с 4G мрежа от ново поколение

10:46 | 27.09.10 г.
Samsung Craft. Снимка: Arstechnica.com
Samsung Craft. Снимка: Arstechnica.com

Първия LTE (Long term evolution) смартфон бе пуснат в продажба в САЩ. Слайдерът Samsung Craft е оборудван със сензорен екран с диагонал от 3.3 инча и плъзгаща се клавиатура, се казва в съобщение на компанията MetroPCS.

Според информация на сайта Ars Technica устройството функционира на базата на собствена мобилна платформа Samsung Bada. То е оборудвано с тримегапикселова камера и модул за безжична Wi-Fi връзка.

Моделът Craft ще бъде в състояние да работи в LTE мрежи, както и в мрежите на CDMA (стандартната 3G мрежа). На 21 септември в САЩ тръгна първата изградена мрежа от типа LTE, която MetroPCS стартира в Лас Вегас. До края на годината от компанията планират изграждането и пускането на още LTE мрежи и в други части на страната.

Цената на апарата е 299 долара. За да работи в LTE мрежа обаче, от оператора са сложили допълнителна такса, включена в договора за абонамент, която може да бъде 55 или 60 долара на месец.

LTE технологията е свързана с комуникационните мрежи от четвъртото поколение (известни също и като 4G мрежи). В момента в цял свят по-често срещани и използвани са мрежите от типа WiMAX, чийто характеристики също ги приравняват към четвъртото поколение комуникационни системи. Въпреки това, в сравнение с WiMAX, LTE позволява по-бързо предаване на данни, както и по-силен сигнал, особено в затворени помещения.

Първата WiMAX мрежа бе пусната на пазара през 2006 г., а тази от типа LTE бе пусната с търговска цел за първи път в Стокхолм и Осло в края на 2009 г.

4G мрежите се отнасят към четвъртото поколение мобилни безжични стандарти за комуникация. Те са последователи на 2G и 3G връзките. Разликите между системите обикновено се отнасят до промени в структурата на услугите, които се предлагат, както и в скоростта на преноса на информация.

Първата мрежа е аналоговата – 1G от 1981 г., последвана от дигиталната 2G през 1992 г. През 2002 се появява поддръжката на мултимедия услуги – 3G, която има по-широк спектър на трансмисията и скорост от поне 200 kbit/s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още