IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френска компания помагала на Кадафи да шпионира опонентите си

В края на 2009 г. Amesys оборудвала център за интернет наблюдение в Триполи със система за анализ на интернет-трафика

21:50 | 30.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Френска компания помагала на Кадафи да шпионира опонентите си

Дъщерната фирма на френската компютърна компания Bull – Amesys - помагала на режима на Муамар Кадафи да шпионира противниците си, съобщава Wall Street Journal.

В края на 2009 г. Amesys - инженерна компания, специализирана в системи за сигурност, придобита от Bull през януари миналата година - оборудвала център за интернет наблюдение в Триполи със система за анализ на интернет-трафика, посочват запознати източници, цитирани от WSJ.

Анализът на интернет-трафика дава възможност за контрол на обменяните съобщения с цел евентуално филтриране и дори цензуриране на "пакети" от данни.

В началото на тази година либийските ръководители поискали от "Amesys" да увеличи капацитета на властите за филтриране на интернет, обърнали се и към други дружества, като дъщерната фирма на американската компания Boing – Narus, специализирана в софтуер за защита от хакерски атаки в интернет, посочва вестникът.

"Amesys" оборудвала либийския център със система Eagle, която прави възможно следенето на интернет-трафика и електронната поща.

Китайската телекомуникационна компания ZTE също продала своя технология на либийския режим, допълва WSJ.

От компания Bull отказаха коментар на информацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още