IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят и Microsoft за следене на местоположението на потребители

Обвиняват компанията, че смартфоните с Windows Phone 7 продължават да пазят информация за местонахождението на собствениците на апаратите, дори и след изключване на функцията

15:16 | 01.09.11 г.
Съдят и Microsoft за следене на местоположението на потребители

След като преди няколко месеца гръмна скандалът с нерегламентирано съхраняване на данни в смартфоните iPhone, сега дойде ред и на конкурентите от Microsoft.

Обвинението и тук е същото – смартфоните с операционна система Windows Phone 7 продължават да пазят информация за местонахождението на собствениците на апаратите, дори и след изключване на съответната вградена функция.

Според подаден иск в съд в Сиатъл от компанията на Бил Гейтс са разположили софтуер в операционната си система, чрез който заявката на потребителя за спиране на следеното се игнорира прикрито, пише Ройтерс.

Въпросният софтуер се задействал с пускането на камерата на телефона. Така точните координати на устройството сe засичат и запазват на мига.

Засега от Microsoft не са коментирали случая.

Има обаче голяма вероятност делото в Сиатъл да бъде последвано от редица сходни искове, предвид факта, че Windows Phone 7 е една от най-предпочитаните операционни системи за смартфони.

А евентуално отсъждане в полза на ищеца от Сиатъл, настояващ за солидна парична компенсация, може да се превърне в прецедент, способен да нанесе тежки финансови загуби на Microsoft.

Още новини за технологии в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още