IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балмър: Пред Microsoft има още много потенциал

С Windows 8 започва коренна промяна на всичко, с което се занимава софтуерният концерн

18:03 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Балмър не е доволен от продажбите на мобилната операционна система Windows Phone 7. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Балмър не е доволен от продажбите на мобилната операционна система Windows Phone 7. Снимка: Ройтерс

„Силен ръст на стойността на акциите“ предрече главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър по време на годишната си среща с анализатори на финансовите пазари, предаде Ройтерс.

Като водещ двигател на този ръст Балмър определя новата версия на операционната система Windows, с която Microsoft планира да се утвърди на все по-силния пазар на таблети, но и игровата конзола Xbox, търсачката Bing и софтуерния пакет Office.

В центъра на посланието му бе Windows 8. Вероятно именно заради представянето на новата операционна система годишната среща на Балмър с анализаторите бе отложена с два месеца, като обикновено тя се провежда през юли в Редмънд или Сиатъл, а тази година се проведе паралелно с конференцията за разработчици Build в калифорнийския град Анахайм.

Windows 8 няма да се различава във версиите си за PC и таблет, какъвто е случаят при Apple, подчертава Балмър. "Windows е центърът на нашата стратегия за развитието. Смятам, че това е най-добре и за клиентите, и за акционерите ни". Балмър подчерта, че именно с Windows 8 започва коренна промяна на всичко, с което се занимава Microsoft. На концерна обаче му предстои още много работа по Windows 8, като една от най-важните задачи е да бъде обезпечена пълноценна поддръжка на ARM процесори, които се използват масово в таблети и смартфони.

Що се отнася до продажбите на мобилната операционна система Windows Phone 7, мениджърът остава оптимист, въпреки че не е доволен от досегашните продажби. „Не успяхме през първата година да продадем толкова устройства, колкото се надявахме и не мога да кажа, че съм доволен от постигнатото, но благодарение на актуализацията Mango на версията 7.5, както и на партньорството с Nokia, оставам оптимист“, казва Балмър.

Според него огромен потенциал има и Xbox. „С устройството Kinect, което позволява контролиране на игри от конзолата на Microsoft Xbox чрез движения на тялото на играча, е възможно ново преживяване на игрите“, твърди изпълнителният директор. „С Kinect започнахме да привличаме по-широк кръг клиенти към Xbox. Повече жени. Повече деца“, радва се Балмър.

Някои от журналистическите въпроси обаче не намериха отговор, като например този за ролята на Office пакета в рамките на Windows 8. "Когато имаме да кажем нещо по въпроса, ще го направим. Работим интензивно по това и сами си задаваме въпроса как би изглеждал Office в стила на Metro." Metro е новият изглед на Windows 8, който се отказва почти напълно от класическите прозорци.

Балмър не пожела и да коментира какво влияние на сътрудничеството с Yahoo може да има уволнението на бившия изпълнителен директор Каръл Барц. „Партньорството ще остане силно, то е важно както за нас, така и за Yahoo."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още