IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle вече иска обезщетение от 1,16 млрд. долара от Google

Компанията намали до една пета първоначално исканите 6,1 млрд. долара заради нарушения, свързани с използването на Java в Android

13:52 | 24.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Специалистите дават засега леко предимство за Oracle в съдебната му битка с Google. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Специалистите дават засега леко предимство за Oracle в съдебната му битка с Google. Снимка: Ройтерс

Американската софтуерна компания Oracle вече е намалила претенциите си за обезщетение в патентния си спор с онлайн гиганта Google и сега иска „само“ 1,16 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Сумата е едва една пета от първоначално исканото обезщетение от до 6,1 млрд. долара. В публикувано в края на седмицата писмо до завеждащия делото районен съдия Уилям Олсъп адвокатът на Oracle Стивън Холцман вече иска обезщетение в размер на 202 млн. долара заради нарушаване на патенти и 960 млн. долара заради нарушаване на авторски права.

Делото между двата концерна е заради операционната система на - , която се използва в таблети и смартфони.

Oracle обвинява Google, че при разработването й е нарушила значителни права относно софтуера Java. Oracle придоби в началото на 2010 г. откривателя на Java - Sun Microsystems. Google, разбира се, отрича обвиненията.

Междувременно съдът одобри всички искове за авторски права на Oracle срещу Google, с изключение на един. Съдията Олсъп е съгласен с Google само по един въпрос - че имената на файлове и второстепенни елементи, като класове, не са защитени от авторски права.

Иначе съдът е приел позицията на Oracle, че спорът за авторски права трябва да се разглежда точка по точка, а не за Java като цяло. По думите на съдията спецификациите на интерфейса са защитени дори в случаи, когато на са имали имена.

Решението не дава категорично заключение за нарушаване на патенти или авторски права, но същевременно дава възможност на Oracle да иска компенсации за нанесени щети в пълен размер.

Делото ще се гледа по същество на 30-и октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още