IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Areva стана жертва на хакерска атака

Благодарение на мините си в Канада, Казахстан и Нигер, през 2009 г. Areva се превърна в най-големият производител на уран в света

09:44 | 01.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="en-US" style="margin-bottom: 0cm">
	<em><span lang="bg-BG">Сградата на Areva в Париж. Снимка: *_*, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ " target="_blank">CreativeCommons</a></strong></span></em></p>

Сградата на Areva в Париж. Снимка: *_*, лиценз: CreativeCommons

Френският ядрен гигант Areva ще подаде жалба, след като компютърните й мрежи станаха мишена на хакерска атака, заяви компанията, цитирана от Франс прес.

Заедно с компетентните държавни власти, компанията взе спешни мерки, и вече можем да подадем жалба срещу неизвестен извършител, посочи говорителка на Areva.

Около уикенда 17-18 септември, в продължение на 72 часа Areva подсилваше сигурността на компютърната си система, след като стана жертва на неразрешен достъп до системата й за вътрешна комуникация.

На сайта си месечникът L'Expansion съобщава, че Areva е станала жертва на доста сериозен хакерски пробив и отбелязва, че атаките, които се извършват от две години, са с азиатски произход.

Дейностите на Areva обхващат добив на уран, проектиране на ядрени реактори и преработката на отпадъци. Благодарение на мините си в Канада, Казахстан и Нигер, през 2009 г., с добив от 8626 тона, Areva се превърна в най-големият  производител на уран в света, изпреварвайки канадската минна компания Cameco и британско-австралийската Rio Tinto.

В България Areva работи по проект за удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още