IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският производител на четци Kobo преминава в японски ръце

Стойността на сделката е 315 млн. долара в брой, а канадците запазват централата си в Торонто, мениджърите и всички служители

17:49 | 09.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Kobo</em></p>

Снимка: Kobo

Японският технологичен концерн Rakuten придобива канадския производител на електронни четци Kobo в сделка за 315 млн. долара в брой, се казва в прессъобщние на японската компания, специализирана в електронна търговия.

По отношение на приходите Rakuten е сред трите най-големи компании в електронната търговия в световен мащаб. Партньорът на Kobos в тази сфера - Borders Group, обяви фалит в средата на февруари 2011 г.

Според днешното съобщение Kobo ще запази централния си офис в Торонто, както и целия си мениджърски екип. Служителите също ще бъдат съхранени. По всяка вероятност транзакцията ще бъде завършена до края на първото тримесечие на 2012 г., като ще бъде подложена на нормалните проверки от страна на антимонополните органи.

Според Ройтерс японците ще използват Kobo в своята стратегия за налагане на „световен безграничен бизнес с електронна търговия“.

„Kobo разполага с една от най-добрите читателски общности в областта на електронните книги, интегрирайки в маркетинга си Facebook и Twitter", заяви Хироши Микитани, председател и главен изпълнителен директор на Rakuten. „За сметка на това Rakuten ще даде на Kobo „невероятната възможност да увеличи достъпа до читатели в целия свят, ползвайки регионалните си партньори - Buy.com в САЩ, Tradoria в Германия, Rakuten в Бразилия и Тайван и Lekutian в Китай".

Световната експанзия е най-добрият избор за Kobo, пише ZDNet. В средата на октомври компанията представи електронен четец с цветен екран, чувствителен на докосвания - Kobo Vox. Той обаче трудно би се конкурирал срещу Kindle Fire на Amazon или срещу представения в началото на седмицата Nook Tablet на Barnes & Noble.

Според данни на производителя Kobo Vox притежава седеминчов дисплей с технологията FFS+, каквато се използва в кокпитите на самолетите. Базирано е на Android 2.3 Gingerbread, разполага с вградена памет от 8 гигабайта и струва 199 долара. Функционално моделът предлага вградени високоговорители, аудио жак 3.5 мм за слушалки, слот за карти SD, с помощта на които може да се увеличава обемът на вградената памет (до 32GB). Атрактивен елемент е приложението Reading Life, което дава възможност потребителите да си водят лична статистика на прочетеното, както и да го споделят в социалните мрежи Twitter и Facebook.

Kobo бе създаден през декември 2009 г, от Indigo – един от най-големите търговци на книги, подаръци и играчки в Канада. В момента Kobo предлага над 2,5 млн. електронни книги, списания и вестници. Приложения за ползване на електронната книжарница са създадени за iPad, iPhone, Blackberry, Android, Windows, както и за Mac OS X.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jоhny
преди 12 години
много добро сравнение:http://***.reader.bg/useful/item/428.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още