IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android и iOS завземат пазара на мобилни игри в САЩ

Основна причина са символичните цени за продуктите им, като потенциалът се засилва от широкото разпространение на смартфоните с тези операционни системи

12:32 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Все повече потребители играят на смартфони, вместо на специалните мобилни игрови конзоли. <em>Снимка: Samsung</em></p>

Все повече потребители играят на смартфони, вместо на специалните мобилни игрови конзоли. Снимка: Samsung

Двете мобилни операционни системи Android и iOS са изместили Nintendo и Sony PSP от първите места на пазара за мобилни игри в САЩ, показват данни на агенция Flurry, цитирани от AppleInsider.com.

Според данните на агенцията двете мобилни платформи са генерирали 58% от приходите от мобилни игри през 2011 г., като промяната е сериозна, защото само преди две години 70% от пазара принадлежеше на Nintendo DS и Sony PSP, докато Android и iOS са държали едва около 20%.

2011 г. ще е първата, през която приходите от мобилни игри задминават тези от специализираните портативни конзоли за игра. Според Flurry приходите от мобилни игри в САЩ са в размер на 1,9 млрд. долара.

Една от най-важните причини за този тренд е ценовата разлика между предложенията на Android и iOS от една страна, и тези на Nintendo и Sony от друга. Много игри са напълно безплатни или са на цени под долар в App-Store или в Android Market. За разлика от тях заглавията за конзолите Nintendo DS или Sony PSP са на цени до 40 долара. Освен това на пазара се появяват все повече смартфони, базирани на операционните системи на Google и Apple, което е причина за ръст на потенциалните клиенти.

Наскоро Nintendo отчете загуба в приходите си за годината за първи път от 1982 г. насам, която е резултат от спада в продажбите на портативните устройства. Продажбите на PlayStation Portable също спадат, докато пазарът очаква идването на следващото поколение под формата на PS Vita. Nintendo вече пусна наследник на мобилната конзола DS – 3DS.

Спорно е обаче дали двата производителя отново ще завладеят върха на мобилния гейминг предвид стабилното разпространение на Android и iOS. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още