IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ пусна играта €conomia и за смартфони

С помощта на приложението собствениците на умни телефони влизат в ролята на гуверньори на ЕЦБ и трябва да поддържат инфлацията под 2%

14:15 | 21.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ пусна играта €conomia и за смартфони

Почти година след като Европейската централна банка (ЕЦБ) измисли новаторски подход и представи играта за определяне на монетарната политика €conomia, сега вече има и версия за смартфони, пише Businessinsider.

Приложението €conomia предизвиква собствениците на iPhone и iPad да влязат в ролята на гуверньори на ЕЦБ и да пазят инфлацията под 2%. Новата игра трябва да научи хората какви са точно ходовете в монетарната политика.

Според официалното съобщение на ЕЦБ €conomia има за цел да даде представа на потребителите за паричната политика и за задачата на банката за определяне на основния лихвен процент. В тази игра целта е да се поддържа инфлацията ниска - малко под 2% и стабилна, като се коригира основният лихвен процент.

„Решенията за лихвения процент, които ще вземате, може да предизвикат инфлацията да се забави, да се повиши рязко или в идеалния случай да бъде балансирана. Постигането на баланс между двете крайности не е лесно. В играта, както и в реалния свят, решенията отнемат време, за да имат ефект“, пише още в упътването.

В играта все пак липсват някои от основните инструменти на паричната политика. Тя не позволява да се инжектират пари във финансовата система или пък да се отпускат спешни кредити на финансови институции, които имат нужда от достъп до капиталовите пазари.

Приложението Economia е мобилна версия на онлайн играта, която от известно време е достъпна на официалния сайт на банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още