IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов скандал за проследяване на телефони разтресе САЩ

Шпионски софтуер на стартиращата компания Carrier IQ е бил вграждан в хиляди мобилни апарати

18:11 | 01.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нов скандал за проследяване на телефони разтресе САЩ

Нов скандал, свързан с болезнената тема за опазване на личните данни разтресе през последните дни САЩ. Засегнати са милиони клиенти на мобилните оператори. Оказва се, че шпионски софтуер е подавал детайлна информация на мобилните оператори и на производителите на самите апарати за активността на потребителите. Според BBC сред подаваната информация са въведени от клавиатурата символи (вероятно и пароли), точното местонахождение на потребителя и дори съдържание на SMS-и.

Първоначално производителят на софтуера - младата фирма Carrier IQ - отрича информацията, но след това започва да се защитава, признавайки все повече подробности. Засегнати са смартфони, таблети и четци за електронни книги, които са работели под мобилните операционни системи Android, Symbian (на Nokia) и Blackberry OS на RIM. Самата компания признава, че по поръчка на операторите е внедрила софтуера си в над 150 млн. устройства. В САЩ програмата се е прилагала от водещите мобилни оператори AT&T и Verizon.

Интренет сайтът The Verge обяви късно в сряда, че следи от софтуера са намерени и в смартфони и таблети на Apple. Какво точно обаче може да прави този софтуер засега не е съвсем ясно.

25-годишният Тревър Екхарт открива напълно случайно софтуера, който работел, без да издава присъствието си на смартфона му с марка HTC. След като започнал да го изследва по-сериозно, Екхарт забелязва, че програмата стриктно протоколира всички негови дейности и ги изпраща на мобилния оператор.

Младежът публикува откритието си и почти веднага получава обвинение от производителя Carrier IQ със седалище в Маунтин Вю. Фирмата иска извинение и обезщетение. Във видеообръщание вицепрезидентът на компанията Андрю Коуард уточнява, че никой не изпраща данни в реално време и че те се събират само в ограничен обем.

Екхарт търси подкрепа в организацията за защита на личните данни Electronic Frontier Foundation, която има спечелени битки срещу уеб гиганти, като Facebook и Google. EFF се заема със случая, а на 23-и ноември Carrier IQ изтегля съдебния си иск срещу Екхарт и поднася извиненията си, добавяйки, че софтуерът не е пригоден за това да протоколира съдържание или да чете и записва въведени чрез клавиатурата данни.

Записаните данни служели само за оптимизация и отстраняване на грешки в мобилните мрежи и с тяхна помощ производителите искали да установят кои услуги и приложения натоварват най-много батериите на устройствата.

Вчера Тревър Екхарт публикува свой клип в Youtube, в който показва детайлизирано как Carrier IQ чете данни и ги препраща. Сред тях са съдържания на SMS-и в некодирана форма, въвеждани от клавиатурата данни и местоположение на телефона. Дори и https-съдържание (сигурни, заключени по принцип данни, като пароли при онлайн-банкиране) може би са били предавани при сърфиране през WLAN-рутер.

Основната критика на организацията е фактът, че практически потребителят няма никаква възможност да се противопостави на събирането на данните („Opt Out“). Софтуерът се стартира автоматично, след като устройството бъде включено.

Още пикантност в случая се добавя от факта, че през октомври Carrier IQ бе отличена от консултантската компания IDC като една от „най-иновативните компании за бизнес анализи с по-малко от 100 млн. долара“.

Междувременно Nokia официално отрече да е използвала някога решението на американската компания, тъй като то не разполага с поддръжка за телефоните й. Това е добра новина за всички, които вече вземат под внимание наличието или отсъствието на софтуера от даден модел като основен фактор за покупка.

В случая с приложението обаче зад всичко стоят операторите и не е изключено, водени от желанието да пробият на американския пазар, който се контролира именно от операторите, от Nokia да променят позицията си в бъдеще и да решат да направят някои компромиси, пише още The Verge.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още