IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung надминава очакванията за приходи и печалба

През четвъртото тримесечие компанията предвижда ръст на печалбата от 73% на годишна база, преди всичко заради добрите продажби на смартфони

09:59 | 06.01.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пазарът на смартфони бетонира добрите позиции на Samsung. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на смартфони бетонира добрите позиции на Samsung. Снимка: Ройтерс

Електронният гигант Samsung бетонира позицията си на лидер на пазара на смартфони с неочаквано добри финансови резултати, съобщава Ройтерс.

В петък корейската компания обяви прогнозата си за четвъртото тримесечие, която надхвърля очакванията на анализаторите и по отношение на печалбата, и що се отнася до приходите от продажби.

Водещ двигател за ръста на печалбата в размер на 73% спрямо предходната година са рекордните продажби на високотехнологични мобилни телефони, като концернът е успял да продаде 35 млн. устройства. Така в този сегмент Samsung изпреварва значително американския си конкурент Apple и остава най-големият технологичен концерн в света, що се отнася до приходите.

Между октомври и декември Samsung очаква оперативна печалба в размер на 5,2 млрд. вона (около 3,5 млрд. евро), докато анкетирани от Ройтерс анализатори са очаквали 4,7 млрд. вона. Това може да се окаже най-високата печалба в историята на концерна. Приходите се очаква да са около 31 млрд. евро и по този начин също надминават значително очакванията. В края на януари Samsung ще представи подробните си финансови данни.

Експертите наистина очакваха силно представяне. В действителност Samsung се бори със слабия пазар на чиповете за памет, където компанията също е световен лидер. Но пък клиентите са били убедени от смартфоните на корейците. Тук конкуренти като HTC, Nokia и Research in Motion не успяха да се наложат с последните си устройства.

Samsung изненада пазарите с неочаквано добри данни и за третото тримесечие. Тогава корейците надминаха Apple по отношение на смартфоните.

Samsung прави добър бизнес и с компютърните чипове за мобилна употреба и високопроизводителните OLED дисплеи. И Apple е важен клиент на Samsung - калифорнийците вграждат чипове на Samsung в iPhone и в iPad. Същевременно двата концерна спорят пред многобройни съдилища за различни патенти, като Samsung не може да продава засегнатите устройства в някои страни, сред които и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ще има спад евентуално ако намалят обирджийските си цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
MasterStanley
преди 12 години
Вероятно ще има лек спад в резултатите догодина след като Apple се преорентира съм конкурентни доставчици за дисплеи и чипове. Но много е по-интересен въпроса на какво ще заприлича iPhone със Sharp дисплей. Вероятно на нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Andrey Enev
преди 12 години
Супер новина, много съм доволен от продуктите и технологиите им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
И има защо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още