IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АР открива информационно бюро в Северна Корея

Агенцията е първата, която ще има пълно покритие на новините от страната

18:11 | 17.01.12 г.
<p>
	Видео на АР за смъртта на лидера на Северна Корея Ким Чен Ир (на преден план) обиколи света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Видео на АР за смъртта на лидера на Северна Корея Ким Чен Ир (на преден план) обиколи света. Снимка: Ройтерс

Associated Press (АР) откри информационно бюро в Северна Корея, съобщи Business Insider. Това е първата информационна агенция, която ще има пълно покритие на новините в страната с текст, снимки и видео, отбелязва изданието.

Офисът на агенцията беше открит след повече от година преговори с властите в страната и около месец след смъртта на лидера й Ким Чен Ир. Редакцията се намира в централата на държавната корейска информационна агенция в Пхенян и работата й ще бъде наблюдавана от ръководителя на държавната агенция.

Всъщност (АР) разширява присъствието си в Северна Корея, след като през 2006 г. агенцията успя да открие видео отдел в севернокорейската столица. Това беше и първата международна информационна агенция, която буквално направи пробив в Северна Корея и първа съобщи за смъртта на лидера й Ким Чен Ир.

За Северна Корея, която в продължение на десетилетия беше затворена за международни журналисти, откриването на офиса на АР е от изключителна важност, още повече, че Пхенян и Вашингтон не са имали никакви дипломатически взаимоотношения.

Според изпълнителния директор на АР Том Кърли бюрото на агенцията в Северна Корея ще работи под същите стандарти и практики като всяко едно бюро на АР по света. Той посочва, че светът знае много малко за страната и това е уникална възможност за журналистите от АР да представят новини, хора и събития оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още