IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anonymous предупредиха България да се откаже от АСТА

В специално видео обръщение хактивистите обвиняват правителството, че „хвърля прах в очите на хората“ и заплашиха със следващи „неприятни“ стъпки

14:33 | 13.02.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хиляди протестираха в София и в други големи български градове срещу подписването на ACTA. Снимка: Ройтерс</p>

Хиляди протестираха в София и в други големи български градове срещу подписването на ACTA. Снимка: Ройтерс

„Здравей, България! Предполагам, че знаете кои сме ние, но ако не знаете, ние сме Анонимните. Ние сме най-голямата сила в света. Сила, много по-могъща, от което и да било правителство на Земята. Ние сме хората, които ви създадоха. Хората, които срещате всеки ден на улицата. Ние сме точно тези, които не очаквате – от продавача в магазина до чистача в ресторанта.

Така започва писмо на Anonymous, качено в YouTube и адресирано до властите в България заради мълчанието им по спорното споразумение АСТА.

"Вие знаехте за протеста на 11-и февруари срещу АСТА, но въпреки това отново се опитахте да хвърлите прах в очите на хората. Отново се опитвате да ги манипулирате с психологически методи. АСТА не може да бъде подписана с "резерви", АСТА е международно търговско споразумение, базирано на международното право.

Страните, подписали споразумението, трябва да се придържат към него в борбата срещу пиратството и нарушаването на авторските права както на дигитални, така и на физически носители. Подписването на АСТА ще доведе до прилагането на споразумението в пълната му сила, което противоречи на Конституцията на България, която всеки трябва да спазва", пишат от най-голямата хакерска група.

В писмото си от Anonymous са подкрепили твърденията си с членове, параграфи и алинеи в конституцията на България, гарантиращи спазването на човешките права, които не могат да бъдат нарушавани във вреда на публичния интерес и които гарантират свободата и личното пространство на хората.

„Когато хората нарушават Конституцията на България, вие ги съдите. А кой ще съди вас за това, че я нарушавате? Вървите срещу собствените си закони. Не се съобразявате с волята на хората и правите каквото си искате: дори нанасяте потенциална вреда на обществото.

Трябва да знаете, че ако не оттеглите подписа си от АСТА, ние ще го направим – по един или друг начин. Няма да има повече протести. Следващите стъпки ще бъдат съвсем различни. Ако продължавате да мачкате хората в България, ще видите какви ще бъдат тези стъпки, но повярвайте ни – няма да ви харесат.

Даваме ви шанс да се оттеглите от АСТА, мирно, с официално изявление. Нашият съвет е да се възползвате от шанса, който ви даваме и да не насилвате късмета си. Ние не забравяме. Ние не прощаваме. Очаквайте ни!, завършват писмото си Anonymous.

Dnes.bg припомня, че точно преди седмица хакерите извършиха първата си акция в страната ни и спряха сайта на българската организация за авторски права ПРОФОН в знак на протест за защитата й на спорното споразумение АСТА. ПРОФОН и още 12 организации изпратиха отворено писмо, с което искат да се противопоставят на „манипулациите в публичното пространство и да заявим категорично същността и целите на АСТА“.

Преди две седмици граждански организации и представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България алармираха, че приемането на АСТА ще представлява нарушаване на основни човешки права и ще сложи край на анонимността в интернет, а в събота хиляди протестиращи срещу търговското споразумение АСТА се събраха на шествия в София, Варна, Русе, Пловдив.

Масовите протести срещу АСТА явно повлияха на някои правителства, които оттеглиха подкрепата си за договора. В събота и Германия обяви, че засега отлага подписването на споразумението. Преди това от ратификацията се отказаха Латвия, Полша, Чехия и Словакия.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
wenci
преди 12 години
Нашите дебели глави, първо ще поискат да се заинатят, за да покажат, че не се поддават на натиск и после ще решат, че наистина така трябвало да направят по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
jdaemon
преди 12 години
ДНИ НАРЕД РАЗБОЙНИЦИ ЩЕ СЪНУВАТЕ!!!ЩЕ ВИ ПОМЕТЕМЕ КАТО СТАДО ОФЦЕ , ШЕПА ГЕРБЕРИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Германия е държава а ние ще я стигнем на кукуво лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Хаха добър текст!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
без ултиматуми към бг еничарите мачкайте ги до край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още