IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България замразява членството си в АСТА

Министър Трайков ще внесе още утре в МС предложение за спиране на процедурата по ратификация на международното споразумение за борба с фалшифицирането

11:56 | 14.02.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; ">Въпреки температурата от -17 градуса и пронизващия вятър стотина русенци се събраха на протест срещу ACTA в събота. <em>Снимка: БТА</em></span></p>

Въпреки температурата от -17 градуса и пронизващия вятър стотина русенци се събраха на протест срещу ACTA в събота. Снимка: БТА

България спира участието си в споразумението АСТА, заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който представи позицията на министерството относно международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА.

„В качеството си на вносител на решението, внасям в Министерски съвет предложение за спиране на процедурата по сключване от страна на България на Търговското споразумение АСТА”, обяви Трайков, цитиран от БТА. Предложението ще бъде внесено още утре в МС.

„България спира веднага всички процедури по ратификация на споразумението“, заяви още Трайков. Засега не е ясно дали България ще оттегли подписа си от международния договор. Според Трайков страната ни няма да ратифицира споразумението докато не се изясни общата позиция на ЕС по въпроса.

"За всички сега е по-удобна позата на обвинители, забравили предишното си битие, които сега тичат пред вятъра в опит да извлекат политически дивиденти и да се представят като борци за граждански права. Не очаквам никой да поеме вината за АСТА, затова сега аз заявявам, че поемам вината", подчерта още Трайков и призна, че като  вносител на окончателното споразумение за одобрение е подценил въпроса.

"Без да се оправдавам, искам да припомня, че от самото начало твърдя, че съм песимист по отношение на регулация, която чрез санкции, а не чрез пазарни методи, се опитва да защити една индустрия, която не е успяла да се адаптира в цифровата ера. Никога едни авторски права не може и не бива да бъдат поставяни над общочовешки права. Мисля, че с днешна дата става много по-ясна репликата ми, че страната ни е подписала в Токио под условие", добави още Трайков.

Вчера и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред ARD, че „споразумението АСТА страда от липса на баланс“. „Не го намирам добро в настоящата му форма”, заяви още Шулц пред ARD. По-думите му необходимият баланс между защита на авторските права и индивидуалните права на интернет потребителите е само неадекватно внедрен в споразумението, целящо засилване на законовата рамка за правата върху интелектуална собственост.

В събота десетки хиляди души протестираха в няколко европейски страни срещу приемането на споразумението. В германски градове над 25 хиляди демонстранти протестираха на сковаващи температури, а в София протестиращите бяха между 8 и 10 хиляди. Демонстрации, въпреки снега и студовете, имаше и във Варшава, Прага, Букурещ, Вилнюс, Париж, Брюксел и Дъблин.

„Опозицията срещу АСТА е особено силна в Източна Европа и бързо се разпространява. Протестиращите я сравняват с наблюдение в стил Големият брат, използвано от бившите комунистически режими. Свалянето на безплатни филми и музика също така е популярен начин за безплатно забавление за много млади източноевропейци“, пише The Guardian.

В специално видео обръщение късно в неделя хактивистите от Anonymous обвиняват правителството, че „хвърля прах в очите на хората“ и заплашиха със следващи „неприятни“ стъпки, ако страната ни не се откаже от споразумението. В писмото си от Anonymous са подкрепили твърденията си с членове, параграфи и алинеи в конституцията на България, гарантиращи спазването на човешките права, които не могат да бъдат нарушавани във вреда на публичния интерес и които гарантират свободата и личното пространство на хората.

Преди две седмици граждански организации и представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България алармираха, че приемането на АСТА ще представлява нарушаване на основни човешки права и ще сложи край на анонимността в интернет, а в събота хиляди протестиращи срещу търговското споразумение АСТА се събраха на шествия в София, Варна, Русе, Пловдив.

Масовите протести срещу АСТА явно повлияха на някои правителства, които оттеглиха подкрепата си за договора. В събота и Германия обяви, че засега отлага подписването на споразумението. Преди това от ратификацията се отказаха Латвия, ПолшаЧехия и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Сега остава и за банките за спретнем една акция тип "Анонимус" и ще сме на 6!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
mos70
преди 12 години
Грешиш! И Трайчо и батман си дадоха ясна сметка, че приемат ли това безумие, наречено АСТА, отиваха аламинут на политическото бунище!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 12 години
И Трайков и Дянков ми направиха добро впечатление тия дни. Явно не са толкова безочливи просто са безсилни и са под команда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
msimov
преди 12 години
Борисов съсипа Българския народ а АСТА я отхвърли Германия. Щеше да станеме за срам ако не бяхме я отхвърлили.Е сега вече щом България я отхвърли то трябва много да е луда някоя страна да я приеме.Вероятно само Великобритания ще остане с АСТА щото те с САЩ са си лика прилика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
ЕВАЛА на Анонимните! Шапка свалям! Ако така бяхме еднинни по всички социално-икономически въпроси, корупция, престъпления и т.н....досега да сме дръпнали сериозно напред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още