IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Супер компютърът на IBM ще работи и на Wall Street

Първият клиент от сектора на финансовите услуги ще бъде американската банка Citigroup

13:13 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Само преди година суперкомпютърът на IBM Watson победи шампионите в телевизионната викторина “Jeopardy!” в САЩ. Сега става ясно, че той скоро ще консултира Wall Street по въпросите на риска, портфейлите и клиентите, предава Bloomberg.

Първият клиент на IBM от сектора на финансовите услуги ще бъде третата по големина американска банка - Citigroup. Компютърът ще помогне на банката да анализира потребителските нужди и ще обработва финансови, икономически и клиентски данни, за да модернизира и персонализира банкирането, посочват от компанията.

IBM очаква да генерира нови приходи в размер на милиарди долари до 2015 година, след като вкарва Watson в действие.

Технологичният гигант вече продаде Watson на клиенти в здравеопазването, като той помага на компаниите от сектора WellPoint и Seton Health Family да анализират данни, за да подобрят здравните услуги.

Уменията на Watson да разбира и обработва човешкия език, да дава консултации за огромна по обеми необработена информация и правилно да отговаря на въпроси с подобно на човешкото разбиране са напълно пригодени за условията на финансовата индустрия, смятат мениджърите на IBM.

“Финансовите услуги са следващото голямо предизвикателство пред нас”, коментира Манодж Саксена, един от мениджърите зад проекта Watson. От IBM обаче са сигурни, че с малко тренировки компютърът, който може да прочете и разбере 200 млн. страници за три секунди, може да донесе пари на технологичната компания, като помага на финансовите фирми да идентифицират риска, ползите и желанията на клиентите там, където хората-експерти не успяват да стигнат.

Банките са похарчили през последната година над 400 млрд. долара за информационни технологии, казва Майкъл Версаче, директор на риск мениджмънта във Financial Insights, която е била наета от IBM да направи изследванията.

Финансовият асистент Watson ще бъде наличен под формата на "облачна" услуга и ще печели процент от допълнителните приходи, които ще бъдат реализирани от финансовите операции.

Очаква се суперкомпютърът да допринесе за голям дял от приходите на компанията, които според експерти през 2015 г. ще са в размер на 16 млрд. долара, като според Саксена Watson ще донесе над 1 млрд. долара в компанията. Според Ед Магир, анализатор в CLSA в Ню Йорк, Watson може да донесе допълнително 2,65 млрд. долара през 2015 г., добавяйки 52 цента към печалбата на акция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още