IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Пазарът на таблети е нараснал с 56,1% в края на 2011 г.

На годишна база ръстът за четвъртото тримесечие е цели 115%, като увеличението надминава прогнозите

09:46 | 15.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хитовият Kindle Fire донесе втора позиция на&nbsp;Amazon само три месеца след старта на продажбите. Снимка: Ройтерс</p>

Хитовият Kindle Fire донесе втора позиция на Amazon само три месеца след старта на продажбите. Снимка: Ройтерс

Световният пазар на таблети е нараснал с 56,1% от октомври до декември  спрямо предходното тримесечие. Според анализa на IDC „Worldwide Quarterly Media Tablet and eReader Tracker" през този период са били продадени общо 28,2 млн. единици, което е с ъс115% повече, отколкото за същия период на 2010 г.

Според анализаторите пазарът е отчел по-силен ръст от очакваното – независимо от ценовия сегмент и региона. За цялата 2011 г. са били продадени 68,7 млн. таблета. За текущата година IDC увеличава прогнозата си от 87,7 млн. на 106,1 млн. устройства. Това би съответствало на ръст от 54%.

През последното тримесечие Apple е продала най-много таблети. Реализираните15,4 милиона iPad дават на компанията от Купертино пазарен дял от 54,7%, с 6,8 пункта по-малко, отколкото през третото тримесечие.

Със своя Kindle Fire Amazon печели второто място (16,8%). Делът на Samsung е намалял от 5,8 до 5,5%. Barnes&Noble също не са били в състояние да запазят пазарния си дял и губят един пункт до 3,5%, въпреки че са реализирали повече продажби на своя таблет Nook, отколкото като през предходното тримесечие.

Благодарение на успеха на Kindle Fire, работещ с персонализирана версия на мобилната операционна система на Google, Android успява да увеличи своя пазарен дял с 12,3 пункта до 44,6%. IOS на Apple губи 6,9 пункта до 54,7%.

IDC очаква, че Android ще продължи да расте следващите тримесечия за сметка на IOS и през 2015 г. ще надмине операционната система на Apple. По-голямата част от приходите от продажби в бранша обаче дори и след 2016-а ще се падат на IOS.

Проучването също така дава данни за четци за електронни книги. Този пазар е нараснал по-бързо от очакваното, пише IDC. Това се дължи на резки намаления на цените в САЩ и Канада, както и на развитието на пазарите извън Северна Америка.

Общо 10,7 милиона електронни четци са били продадени през четвъртото тримесечие, с 64,3% повече от същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още