IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon купува производител на роботи

Предвид силния бизнес растеж изглежда дистрибуторският процес ще бъде автоматизиран

10:35 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засега Amazon разчита преди всичко на ръчен труд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Засега Amazon разчита преди всичко на ръчен труд. Снимка: Ройтерс

В борбата между човека и машината роботите извоюваха победа поне в света на електронната търговия. Онлайн търговецът Amazon засилва своята инфраструктура с ново придобиване.

За 775 млн. долара концернът ще закупи производителя на роботи за разпределителните центрове, Kiva Systems. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие, пише Wall Street Journal.

Технологията на Kiva Systems, която не е котирана на борсата, вече се използва от търговски концерни, като например американския магазин на мебели Crate & Barrel, веригата за облекло Gap и доставчика на пелени Diapers.com. Amazon придоби компанията-майка на Diapers – Quidsi, през 2010 г.

Съществуващите клиенти ще продължат да бъдат обслужвани от Kiva, заяви говорителка на Amazon. За търговеца на дребно в интернет придобиването е най-голямото след закупуването на онлайн продавача на обувки Zappos.com, за който през 2009 г. Amazon плати почти 900 млн. долара.

Сделката се случва в момент, когато Amazon разширява множество дистрибуторски центрове. Заради курса на експанзия базираният в Сиатъл концерн трябваше да отчете спад на печалбата през четвъртото тримесечие на годината. Същевременно инвестициите за общо 17 нови разпределителни центрове повлияха на рентабилността, като само оперативните разходи са скочили с около 4,7 млрд. долара.

До този момент концернът залагаше изключително на човешкия труд, но сега изглежда, че процесът ще бъде автоматизиран предвид силния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още