IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът между Third Point и Yahoo се ожесточава

Интернет пионерът назначава собствени кандидати в Надзорния съвет, хедж фондът не е готов на компромис

13:40 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спорът между Third Point и Yahoo се ожесточава

В спора си с големия акционер Third Point интернет пионерът Yahoo не прие предложението за нови членове на Надзорния съвет, отправени от фонда. Както обяви в неделя концернът, от 5-и април към мениджърския борд се присъединяват Питър Лиджъри, бивш председател на Надзорния съвет на Fox Broadcasting, Джон Хайс, изпълнителен вицепрезидент и главен маркетинг директор на American Express, и Томас Макинърни, бивш главен финансов директор на InterActive Corp.

Предложението за назначаване в съвета на кандидата на Third Point и негов главен изпълнителен директор, Даниъл Льоб, е отхвърлено. „Надзорният съвет остава отворен към идеите на Third Point и вярва в конструктивното сътрудничество, но смята, че назначаването на Льов в съвета не е в интерес на компанията и на акционерите й“, се казва в прессъобщение.

В документите до щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) Third Point изброява очевидни „погрешни решения и неуспехи“ на мениджмънта на Yahoo и на сегашния Надзорен съвет. Към тях спадат отхвърлянето на офертата за придобиване от Microsoft през 2008 г. и издигането на Каръл Барц за директор.

Освен това компанията досега не е приела нито едно предложение за кандидатура на Third Point, твърдят от хедж фонда. Льоб критикува и липсващата компетентност в областта на медиите, рекламата и маркетинга. Новите директори са очевидно директна реакция на критиката.

Лиджъри, който е работил и за американските канали HBO и Discovery Communications, очевидно е медиен специалист. С това той може би е отговор на предложените от Льоб кандидатури на бивши мениджъри на NBC Universal и MTV Network, Майкъл Уолф и Джеф Зукър.

Хайс ще подкрепя съвета в областта на маркетинга. Yahoo го хвали като „един от най-иновативните маркетинг-мениджъри в страната с опит в областта на дигиталния маркетинг". Макинърни пък внася финансово ноухау, както и опит при сделките с интернет компании, от което Yahoo също би могъл да извлече печалба.

За да се потуши спора с хеджфонда, Yahoo е готова да назначи предложения от Third Point Хари Уилсън, главен изпълнителен директор на консултантската компания Maeva Advisors, и друг общ кандидат. С това биха се спестили разходи, което било в интерес на всички акционери.

Third Point обаче не готов на компромиси. „Главният изпълнителен директор Даниъл Льоб отхвърля предложението и няма да приеме да изтегли собствените четири предложения, докато самият той не влезе в Надзорния съвет“, съобщава компанията.

През миналата седмица Third Point, който държи 5,8% от акциите на Yahoo, призова акционерите да подкрепят кандидатурите му за членове на Надзорния съвет.

През февруари четирима членове на Надзорния съвет на концерна, сред които и председателят Рой Босток, подадоха оставките си. Бившият изпълнителен директор на eBay Майнард Уеб Джуниър, както и екс главният изпълнителен директор на Meta Group Алфред Аморозо са нови членове на борда.

Решението за допълнителните назначения трябва да бъде взето преди следващото годишно събрание на акционерите, което вероятно ще бъде през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още