IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple изхвърля Google Maps от смартфоните си?

Производителят на iPhone ще прави своя собствена картографска услуга

17:49 | 06.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple изхвърля Google Maps от смартфоните си?

Някога Apple и Google бяха партньори, сега са съперници. В медиите се появиха спекулации, че производителят на iPhone иска да създаде своя собствена картографска услуга с която да замени Google Maps.

Сега данните стават по-конкретни: Apple ще замени картите на Google в iPhone и iPad със собствена услуга, пише Wall Street Journal. Продуктът може да бъде представен още следващата седмица на конференцията за разработчици WWDC, пише вестникът, като се позовава на информирани източници. През изминалите години Apple назначи десетки специалисти по дигитални карти.

От старта на iPhone през 2007 г. Apple използва картите на Google. Тогава компаниите все още се възприемаха като партньори, но с развитието на операционната система Android отношението между двете компании се влоши.

Основателят на Apple Стив Джобс намираше базираният на Linux Android за имитация на собствената платформа IOS. Тогавашният директор на Google Ерик Шмид трябваше да напусне Борда на директорите на Apple. Днес компаниите се конкурират в областта на мобилните рекламни услуги, където Google обаче има значителна преднина.

Още в началото на май блогът 9to5Mac писа, че Apple иска да премине на собствена технология по отношение на картите. Към това спадат и детайлирани триизмерни изгледи от градове, които ще бъдат изработвани от придобитата компания C3 Technologies. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още