IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia смята, че Google Nexus 7 нарушава нейни патенти

Нито Google, нито Asus е платил лицензни такси за интернет свързване

13:55 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През миналата седмица Google представи своя първи собствен таблет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През миналата седмица Google представи своя първи собствен таблет. Снимка: Ройтерс

Едва по-малко от седмица след представянето на дългоочаквания таблет Nexus 7 на Google сме свидетели на първа патентна претенция. Атаката идва от малко очакван източник - финландската компания Nokia твърди, че в таблета незаконно са използвани патенти, нейна собственост, описващи стандарта IEEE 802.11 WiFi, предава Ройтерс.

"Nokia има над 40 лицензианти, ползващи главно лицензи за стандарти от основното патентно портфолио, включително големите производители на мобилни устройства“, казва говорител на компанията пред Inquirer.

„Но нито Google, нито Asus (произвеждаща Nexus 7), са наши лицензианти. Компании, които нямат лицензи за патенти от нашето портфолио, трябва просто се свържат с нас и да се подадат искане за тяхното получаване", казва още говорителят.

Засега не е ясно дали Nokia ще подаде патентен иск срещу производителя Asus. Счита се обаче, че е малко вероятно финландският производител да иска забрана на продажбите на Google Nexus 7 в САЩ или други страни, още повече, че Nokia в момента не разполага с устройства, които могат директно да се конкурират с таблета на Google по аналогия на нестихващите взаимни патентни претенции на Apple и Samsung.

Анализатори очакват по-скоро компанията да настоява в конкретния случай за заплащане на лицензионни такси или отчисления.

От Asus отказват да коментират по какъвто и да било начин обвиненията на Nokia, а реакция от страна на Google също няма.

Специалистът в онлайн търсенето представи по време на своята годишна конференция на разработчиците в Сан Франциско в сряда първия си таблет под името Nexus 7. Google ще извади на пазара устройството съвместно с производителя на хардуер Asustek, известен с марката си Asus.

В основната си версия таблетът ще е на конкурентна цена от 199 долара, предаде Ройтерс. Устройството тежи 340 грама, животът на батерията е 9 часа, идва с  четириядрен процесор, но за съжаление без възможност за 3G връзка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още