IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung отхвърли спекулациите, че ще купи RIM, или ще ползва BB10 OS

По-рано самата канадска компания заяви, че може да предложи новата си операционна система на други производители

12:47 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Research In Motion и Samsung няма да играят в един отбор. Поне засега. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Research In Motion и Samsung няма да играят в един отбор. Поне засега. Снимка: Getty Images News

Най-големият в света концерн за потребителска елетроника Samsung Electronics Co заяви в четвъртък, че не възнамерява да придобива канадския производител на смартфони Research In Motion или да ползва под лиценз новата мобилна операционна система BlackBerry 10 OS, предаде Ройтерс.

Вчера влиятелният анализатор Питър Мисек от Jefferies успя да повиши акциите на RIM с 5% заради коментара си, че сделка са лицензиране на софтуера е възможна, припомни агенцията. Мисек писа, че в момента RIM вероятно се опитва да възобнови преговорите с корейците за отдаване на лиценз за BB10 OS.

По-рано и самата канадска компания заяви, че не е изключено да предложи новата си операционна система BlackBerry 10 OS на други производители срещу лицензионна такса.

Samsung обаче отхвърля и такава вероятност. Липсата на подкрепа от потенциални партньори като Samsung може да донесе проблеми на RIM, която продължава да търси различни възможности за преодоляване на срива в бизнеса си.

„RIM вече загуби своята инициатива на пазара на смартфони и каквото е останало от компанията не изглежда наистина привлекателно за играчи като Samsung", каза Лий Сеи-Чел, анализатор в Meritz Securities. „Ако те имат добро портфолио от патенти, то може да бъде най-привлекателният актив за потенциалните купувачи".

Samsung, най-големият в света производител на смартфони, е същевременно и компанията, която залага най-силно на устройства с операционната система на Google Inc. – Android. Същевременно обаче корейците произвеждат и смартфони, ползващи софтуер на Microsoft, както и собствената операционна система, наречена bada.

Именно тази стратегия за произвеждане на телефони с различни платформи повдигна спекулациите, че компанията може да лицензира и системата на BlackBerry, за да се противопостави по-успешно на Apple и да се диферсифицира от Google, която сега притежава и хардуерен бизнес за мобилни телефони, след като придоби Motorola Mobility.

RIM планира да използва новата си операционна система, известна като BB10, в следващото поколение смартфони BlackBerry, които ще се появят на пазара в началото на следващата година. Смята се, че те са последната надежда за обръщане на тренда от постоянен спад на пазарния дял.

Стойността на акциите на RIM се срина с 80% от началото на 2011 г., когато Apple и други производители на смартфони започнаха да се разширяват предимството си пред RIM, която някога доминираше бизнеса. Акциите на Samsung приключиха търговията в четвъртък с ръст от 1,5% спрямо 2%-ен ръст на по-широкия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още