IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Apple и Samsung се падат...108% от печалбата при смартфоните

Ако тази тенденция се запази, за останалите конкуренти ще е все по-трудно да стъпят на краката си, показва анализ на Canaccord Genuity

13:21 | 07.08.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Две компании доминират на пазара - Apple и Samsung. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Две компании доминират на пазара - Apple и Samsung. Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Apple и най-големият в света концерн за потребителска електроника Samsung обират лъвския пай от печалбата в бизнеса със смартфони. Според изчисления на анализатор от инвестиционната банка Canaccord Genuity през второто тримесечие на 2012 г. на двете компании общо се падат 108% от оперативната печалба на бранша.

Делът е по-висок от 100, тъй като конкурентите Research In Motion, Nokia, Motorola и Sony в този времеви отрязък са регистрирали значителна оперативна загуба.

„С Apple като лидер на пазара на смартфони от най-висок клас и увеличаващия се дял на Samsung, на конкуриращите се производители на оригинално оборудване (Original Equipment Manufacturer) ще става все по-трудно да се справят с тези доминиращи доставчици", се казва в писмения доклад на Т. Майкъл Уолкли. 

Данните потвърждават една тъжна истина в бранша на мобилните телефони – едва ли някой доставчик ще успее да оживее, ако двата гиганта задържат за продължителен период от време по-голямата част от печалбата. Предвид и все по-засилващия се натиск от страна на китайските Huawei и ZTE в по-ниския ценови сегмент за останалите конкуренти ще е все по-трудно да стъпят на краката си.

Според Canaccord Apple държи 71% от оперативната печалба, въпреки че пазарният му дял в световен мащаб е едва 6,5%. Делът на Samsung в печалбата на бранша при пазарен дял от 25% се повишава до 37 на сто.

Освен Apple и Samsung само HTC може да се радва на положителен баланс. Оперативната печалба на тайванците обаче е по-ниска от преди година. HTC може да се наслади на широка подкрепа от мобилните оператори, но смартфоните от серията One не се радват на радушно търсене от страна на крайните потребители.

Очаква се през третото тримесечие Samsung да увеличи дела си, след като вече пусна на пазара своя нов флагман Galaxy S III. По всяка вероятност Apple ще отговори на това с представянето на новото поколение iPhone, като резултатите ще са видими през четвъртото тримесечие. Освен това  Уолкли смята, че доминацията на мобилната операционна система на  Google ще се засили за сметка на Blackberry и Symbian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
todortk
преди 11 години
Ами как ще се радват на печалба HTC като вършат простотии - правят телефони без възможност за смяна на батерята (при положение, че батерията едва ли издължа повече от ден сериозно ползване, забавят или се отказват от ъпдейтите за стари телефони и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
stdmv
преди 11 години
Тия са готови за МИЕТ - там са уникални да смятат в един карашик и печалби и загуби..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още