IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефката на Yahoo се противопоставя на акционерите

Мариса Майер поставя под въпрос обещаното обратно изкупуване на акции след продажбата на дяловете в Alibaba

09:41 | 10.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Надеждите на Yahoo са свързани с мениджърските умения на Мариса Майер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Надеждите на Yahoo са свързани с мениджърските умения на Мариса Майер. Снимка: Ройтерс

Само три седмици след като пое ръководния пост в изпадналия в криза интернет гигант Yahoo, Мариса Майер се противопоставя на акционерите. В четвъртък тя постави редица решения на своите предшественици под въпрос, сред които и обещанието милиардите от продажбата на дяловете в китайската интернет компания Alibaba да бъдат разпределени на акционерите. Като първа реакция в следборсовата търговия акциите на Yahoo загубиха 5 на сто, предава Ройтерс.

В съобщение до американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) Yahoo обяви, че Майер и Управителният съвет преглеждат всички стратегии за ръст и придобивания, както и плановете за преструктуриране и разпределяне на капитала.

По данни на компанията в резултат на одита може да бъдат внесени изменения в по-рано обявения план за преструктуриране на бизнеса на Yahoo, съгласно който в началото на април компанията започна съкращения на около 2000 свои сътрудници – около 14% от всички служители. Инициатор на съкращенията беше предшественикът на Майер Скот Томпсън.

Само продажбата на дяловете в Alibaba се очаква да вкара в касите на американската компания около 6,3 млрд. долара в брой. Почти всички пари, които ще останат след облагането с данъци и такси, бяха обещани на акционерите под формата на обратно изкупуване на акции.

Yahoo придоби 40% от акциите на Alibaba през 2005 г., инвестирайки в тогавашния малък китайски стартъп 1 млрд. долара. Споразумението, според което Alibaba ще изкупи обратно част от дяловете си от Yahoo, бе постигнато през май 2012 г. Според условията му за 20% от акциите американската компания ще получи 6,3 млрд. долара в брой и 800 млн. долара под формата на привилегировани акции.

Въз основа на получената от Yahoo цена Alibaba се оценява в момента на 35 млрд. долара (около 27,4 млрд. евро).  В момента компанията е котирана на борсата в Хонконг, като периодично се появяват спекупации, че мажоритарният собственик иска да си върне пълния контрол върху компанията и да я свали от търговия на борсата.

Майер заема ръководния пост в Yahoo от средата на юли като стана петият ръководител на компанията за последните пет години. Длъжността беше вакантна от 13-и май, когато бившият директор Скот Томпсън подаде оставка заради „поразкрасената“ си автобиография.

По-рано 37-годишната Майер бе един от ключовите топ мениджъри на Google и отговаряше за редица от най-популярните услуги на компанията, включително Google Maps, Google Earth, Zagat, Street View и локализираното търсене.

Чистата печалба на американската интернет компания се понижи през второто тримесечие на 2012 г. с 4% до 227 млн. долара в сравнение с аналогичния период на 2011 г. Приходите за периода април – юни се понижават с 1% до 1,22 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още