IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски съд отмени милионна глоба за RIM

Според първоначално решение на съдебно жури канадците трябваше да платят глоба от 147,2 млн. долара

17:26 | 10.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Щатски съд отмени милионна глоба за RIM

Американски районен съд в Северна Калифорния е отменил по искане на Research In Motion по-ранна присъда на жури срещу канадския производител на смартфони.

Първоначално RIM трябваше да плати 147,2 млн. долара за нарушаване на патентни права на Mformation, доставчик на софтуер за управление на мобилни устройства, пише специализираният технологичен сайт Cnet.

Според RIM съдът е постановил, че доказателствата не подкрепят в достатъчна степен присъдата на журито.

„Ние оценяваме внимателната преценка на съдията по делото", посочва в съобщение за медиите Стив Зипщайн, главен юридически директор на RIM. „RIM не нарушава патенти на Mformations и ние се радваме на тази победа".

Целта на патентната система била насърчаване на иновациите, смятат от канадската компания. С нея обаче често се злоупотребявало за други цели.

Mformation подаде жалба срещу RIM през 2008 г. заради патент за процес, чрез който управлява дистанционно безжични устройства в мрежа. Компанията помага на корпорациите да управляват групата си от смартфони и предоставя на телекомите корекции и ъпгрейди за потребителските им устройства.

От RIM твърдят, че са стартирали въпросните процеси преди от Mformation да заявят патента и според тях правата на Mformations не са валидни.

През юли журито обаче взе решение във вреда на RIM. Те присъдиха на Mformation за всеки продаден от 2008 г. насам смартфон BlackBerry - общо 18.4 млн. единици, обезщетение от по 8 долара, или общо 147,2 млн. долара.

Дори и RIM да не бъде задължена да плати сумата, патентната битка между двете компании съвсем не е приключила. Mformation има още една възможност за съдебна битка срещу решението. Ако обжалването бъде успешно, делото ще започне отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още