IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ask.com се обогати с About.com

Собственикът на търсачката IAC придобива About.com за 300 млн. долара от издателите на New York Times

10:24 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офлайн реклама на продадения сайт. <em>Снимка: About.com</em></p>

Офлайн реклама на продадения сайт. Снимка: About.com

Издателите на New York Times продават своята страница за търсене и съвети About.com за 300 млн. долара (около 240 млн. евро). Купувач е медийният конгломерат InterActiveCorp (IAC), който оперира конкурентния портал Ask.com, заяви групата, издаваща New York Times. Сумата за сделката ще бъде платена в брой и ще бъде използвана в оперативния бизнес.

Times Co. заяви още на 8-и август, че води преговори за продажба на About.com, без да дава детайли за това. Източник, запознат със сделката, заяви, че компанията се е опитала да продаде собсвеността си на базираната в Сейнт Луис Answers Corp. С офертата си IAC е „надцакала“ предложението за придобиване от страна на Answers Corp. за 270 млн. долара, твърди източникът, желаещ да остане анонимен, цитиран от Bloomberg.

"Тази продажба ще позволи на Times Co. да се съсредоточи върху развитието и растежа на основните ни търговски марки в местен, национален и в световен мащаб“, заявява председателят на компанията Артър Сулцбергер Джуниър в изявление.

Собственикът на New York Times - Times Co., който издава и вестника Boston Globe, както и Worcester Telegram & Gazette, подобно на много други американски издатели на печатни медии от години е във финансови затруднения.  През 2005 г. компанията придоби About.com за повече от 410 млн. долара. Сегашната продажба е част от стратегията за преориентиране към основния бизнес.

Преди това Times Co. се освободи от дяловете си в редица локални вестници, продавайки ги за 143 млн. долара, както и от Fenway Sports Group, която е собственик на бостънския бейзболен отбор Red Sox, за 93 млн. долара. 

Под крилото на About Group влизат редица сайтове като About.com, ConsumerSearch.com и CalorieCount.com. Самият сайт About.com обхваща над 900 тематични подсайтове, който обясняват различни теми и понятия в статии. Той разчита на автори на свободна практика да пишат истории и да качват видеоклипове по различни практични тематики.

Интернет порталът печели чрез продажба на онлайн реклама. В последно време обаче трафикът в About.com спада значително, след като Google направи промени в алгоритъма, ползван от търсачката си, за да предоставя по-качествени резултати за търсенето. Въз основа на падащите печалби New York Times Co. отчете за миналата година загуба от 195 млн. долара само в About Group. 

За разлика от нея обаче базираната в Ню Йорк IAC отчита повишени приходи от Ask.com и други сайтове, свързани с търсене, които през последното тримесечие скачат с 46% до 348,8 млн. долара. 

IAC ще добави отговори и статии от About.com в търсачката си в Ask.com, също както прави със съдържание от онлайн енциклопедията Wikipedia, заявява главният финансов директор Джеф Кип. „След като можем да увеличим това съдържание в Ask.com, ще подобрим резултатите от търсенето, а след това Ask ще донесе повече трафик и до About. Това е голяма финансова сделка“, казва още Кип.

IAC, основана от 70-годишния милиардер Бари Дилър, оперира и сайтовете за запознанства и срещи Match.com и OKCupid, и държи контролен дял в Newsweek/Daily Beast Co. 

Цената на акциите на IAC се повиши след новината с по-малко от 1% до 51,92 долара. Книжата поспъкват с 22% от началото на годината. Акциите на Times Co. загубиха 1,2 на сто от стойността си до 9,11 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още