IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски IT гигант влага милиарди във Великобритания

Вторият по големина доставчик на мрежово оборудване в света Huawei ще вложи 2 млрд. долара на Острова

13:07 | 12.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайската компания търси възможности за експанзия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайската компания търси възможности за експанзия. Снимка: Ройтерс

Китайският телекомуникационен гигант Huawei планира да разшири научноизследователската си и развойна дейност във Великобритания в дългосрочен план. Това съобщиха от компанията в сряда в рамките на лятната среща на Световния икономически форум в източния китайски град Тиендзин.

Един милиард долара (650 млн. паунда) ще бъдат инвестирани директно, докато в следващите пет години компанията ще извърши сделки на пазара на Великобритания за още 1 млрд. долара, предаде Ройтерс. Броят на служителите в Обединеното кралство ще бъде разширен от 800 сега до 1500 до края на 2017 г.

Британският министър-председател Дейвид Камерън се е срещал в Лондон по повод на милиардната инвестиция с основателя на Huawei Рен Джънфей, поясни компанията.

„Великобритания е един от основните европейски пазари, в които Huawei инвестира", казва Джънфей, цитиран в изявление. Той описва сделката с британското правителство като "прозрачна, ефикасна и практическа". Пазарът на Обединеното кралство бил открит, приветствал с добре дошли чуждестранните инвестиции и предлагал квалифицирани служители, казва още основателят на най-голямата частна компания в Китай със седалище в Шънджън.

В световен мащаб Huawei има 146 000 служители в повече от 150 страни. Продажбите се увеличават през 2011 г. с 11,7% до 203 млрд. юана, което се равнява на 25 млрд. евро, като две трети от тях идват от чужбина. Huawei разширява бизнеса си на пазара на смартфони и таблети и през тази година ще отчете ръст от 15 до 20 процента. 45 от 50-те най-големи телекомуникационни мрежи в света днес работят с оборудване от Huawei, хвали се още компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Комунистите щурмуват небесата,комсомолците след тях летят.Пионери,пионери!Славен път Ви чака звезден/ТРУДОВ/ път!, ....просто рефрен от песен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още