IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главен изпълнителен директор за 7 месеца е губил по 4 млн. дневно

Марк Пинкъс се е разделил с над 1 млрд. долара в ценни книжа заради спада в стойността на акциите на Zynga

10:32 | 06.10.12 г. 2
Главен изпълнителен директор за 7 месеца е губил по 4 млн. дневно

Главният изпълнителен директор на Zynga Марк Пинкъс е последният главен изпълнителен директор, свързан със социалните мрежи, който стана милиардер, а след това само за 7 месеца – бивш милиардер, коментира CNBC.

През пролетта, когато акциите на Zynga се търгуваха по над 14,50 долара за брой, притежаваните от Пинкъс 94,5 млн. дяла струваха над 1,3 млрд. долара. Сега те вече са на стойност под 250 млн. долара.

Това означава, че състоянието му е намаляло с над 1 млрд. долара за 7 месеца, губейки по над 4 млн. долара дневно, или по над 200 000 долара на час. Загубата в стойността на ценните книжа е над 80%.

Пинкъс обаче далеч не държи рекорда за внезапна загуба на състояние. Честта вероятно се пада на бразилеца Ейке Батиста, който загуби 6 млрд. долара в ценни книжа за около 48 часа. Шелдън Аделсън пък се раздели с близо 25 млрд. долара за няколко месеца в началото на финансовата криза.

Но Пинкъс не се справя зле във финансово отношение. Той имаше късмета и усети момента да осребри 16,5 млн. акции в Zynga през пролетта, когато те още се търгуваха в двуцифрения диапазон, прибирайки около 200 млн. долара от сделката.

Мениджърът притежава жилище за 16 млн. долара в Сан Франциско и къща в Аспен, която също се оценява на няколко милиона долара. Той спечели и от други инвестиции, включително от Facebook, в която е сред ранните инвеститори.

Внезапната загуба на богатство обаче показва колко крехко е състоянието в социалните медии. Независимо дали става дума за загубата от 9 млрд. долара в ценни книжа на Марк Зукърбърг или за спада при собствениците на Groupon, някои от днешните звезди в технологичния сектор повече приличат на свръхнови – светят ярко, преди да изгорят напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Доста не сериозно звучаща статия за Инвестор. Почти няма човек, четящ този сайт, който да не разбира много добре, че няма как да загубиш пари след като притежаваш активи, чиято стойност се определя от бъдещи очаквания. Тези милиарди никога не са съществували и никога не ги е имал този човек. Просто в един момента акциите са се оценявали на една стойност в друг на друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Как може да кажеш, че някой е станал милиардер след като никога не е имал милиарди, а само някакви акцийки дето общо взето сам си ги е оценил на милиарди? Това ми звучи точно обратно на поговорката "Пилците се броят на есен". Някак си нелогично и смешно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още