IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите на смартфони са вече над 1 млрд.

За последната година те са се увеличили с повече от 300 млн., а през следващите три години се очаква да достигнат 2 млрд.

11:43 | 18.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През 2012 г. ще бъдат продадени 448 млн. смартфона, предвижда пазарният изследовател Ovum. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През 2012 г. ще бъдат продадени 448 млн. смартфона, предвижда пазарният изследовател Ovum. Снимка: Ройтерс

През третото тримесечие на 2012 г. смартфон браншът премина важна граница. Според последните данни на анализаторите от Strategy Analytics между юли и септември 1,04 млрд. жители на Земята са ползвали „умен телефон“.

Така пет години след излизането на iPhone на пазара потребителите на смартфони преминаха психологическата граница. През второто тримесечие на годината техният брой е бил 959 млн.

През третото тримесечие на миналата година е имало 708 милиона смартфона в употреба в световен мащаб. Американски изследователи очакват броят на притежателите на смартфони да се удвои и да достигне 2 милиарда души през следващите три години.

Първият смартфон бе Nokia Communicator и се появи още през 1996 г., но бързо бе засенчен от моделите на Apple след пускането на пазара на iPhone през 2007 г.

"До излизането на iPhone на Apple Nokia повече от десет години бе движеща сила за смартфоните", казва Скот Бичено, старши анализатор в Strategy Analytics. "IPhone обаче направи революция в дизайна на смартфоните и стана катализатор за растежа на индустрията". 

Разпределението е все още "относително ниско", което означава, че доставчиците имат голям потенциал за растеж. „Голямата част от света все още не притежава смартфони и затова има много място за бъдещ растеж, особено в развиващите се пазари като Китай, Индия и Африка", коментира Нийл Маустоун, изпълнителен директор на Strategy Analytics.

Също така компанията за изследване на пазара Ovum очаква, че през следващите години все повече и повече хора ще си купят смартфон. Според нейни данни през 2012 г. ще бъдат продадени 448 млн. единици, а през 2017 г., индустрията ще продаде 1,7 млрд. смартфони.

Междувременно стана ясно, че всеки десети смартфон, придобит в САЩ през 2011 г., е бил върнат на търговеца по една или друга причина. Според проучване на NPD Group най-често потребителите правят рекламация заради дефект, като смартфоните са по-често връщани от другите продукти на потребителската електроника. Всеки шест от десет клиента, които са върнали своя смартфон на търговеца, са склонни да го заменят с друг апарат от същата марка и дори модел. 57% от тези потребители са открили дефект в устройствата си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bondinio
преди 11 години
"Първият смартфон бе Nokia Communicator и се появи още през 1996 г., но бързо бе засенчен от моделите на Apple след пускането на пазара на iPhone през 2007 г."много бързо, няма що :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още