fallback

На Nokia ѝ остана само надеждата

Загубата за третото тримесечие е почти 1 млрд. евро, приходите се сриват с една пета на годишна база

16:38 | 18.10.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Въпреки всички усилия финландският телекомуникационен концерн Nokia остава в червената зона на загубите. За третото тримесечие на годината компанията отчита загуба от 969 млн. евро. От началото на годината минусът вече е 3,3 млрд. евро. Приходите за тримесечието се сриват на годишна база с почти една пета до 7,24 млрд. евро, съобщи днес компанията. Особено болезнено продажбите на смартфоните Nokia Lumia - носител на надеждата за компанията - претърпяха пълно поражение. Продажбите намаляха на тримесечна база от 4 млн. бройки до едва 2,9 млн единици. Скоро обаче се очаква на пазара да се появят новите модели с операционната система на Microsoft Windows Phone 8. Nokia ги свързва с надеждата да догони силните си конкуренти Apple и Samsung на пазара на смартфони. За сравнение, Samsung е продала повече от 50 милиона смартфони за тримесечието, а iPhone на Apple се е продал около 26 милиона пъти, въпреки че много фенове на марката очакваха следващото поколение iPhone. 

Като цяло през третото тримесечие Nokia е продала близо 83 милиона смартфона и обикновени мобилни телефони. Това представлява спад от 22% в сравнение със същия период на миналата година, и в крайна сметка съвсем лек спад с един процент в сравнение с второто тримесечие. Средната цена на продадените единици обаче непрекъснато намалява, като сега е 43 евро вместо 51 евро преди година и 48 евро през предходното тримесечие. Като успех Nokia  оцени своите "евтини смартфони" от серията Asha с 6,5 милиона продадени единици.

В същото време Nokia успява да увеличи продажбите на традиционните мобилни телефони през тримесечието с четири процента до 76,6 млн. единици. Измерени спрямо предходното тримесечие обаче техният брой означава силно намаление от 15%.

Прекалено дълго време компанията залагаше при смартфоните на собствения си софтуер Symbian и през последните години бе изместена от Apple с iPhone и устройства, използващи операционната система на Google Android. Nokia държеше повече от половината пазар на смартфони преди появата на iPhone и Android устройствата. През миналата година компанията се отказа от собствената си операционна система Symbian в полза на Windows, но устройствата със софтуер на Microsoft завоюваха едва 2,7% пазарен дял, а iPhone и Android остават лидери с общо 83%.

Слабостта в смартфоните е голям проблем за Nokia, тъй като по-скъпите устройства са не само много по-доходен бизнес, но и все повече изместват простите телефони, където Nokia все още е силна.

Доставчикът на мрежово оборудване Nokia Siemens Networks (NSN), който през последните месеци натоварваше баланса с високите си разходи за преструктуриране, този път допринася с оперативна печалба от 182 млн. евро. На пазарите това се разтълкува като добър сигнал и цените на акции след публикуването на тримесечните данни скочиха с повече от четири процента до близо три евро. Така акцията се отдалечи от дъното си от едва 1,60 евро за брой, но само преди година струваше повече от два пъти повече.

Международните рейтингови агенции оцениха рейтинга на Nokia през последните месеци като неинвестиционен ("junk"). Kомпанията oсвен това иска да продаде централата си във Финландия и да я наеме след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
fallback