IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Xerox за третото тримесечие намалява с 12%

Прехвърлянето на компанията от производство към услуги и слабата икономическа обстановка са основна причина за неблагоприятния резултат

16:20 | 23.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Xerox за третото тримесечие намалява с 12%

Печалбата на американския концерн Xerox Corp. за третото тримесечие се понижи с 12% на годишна база, след като продажбите в сегмента на печатното и сервизното обслужване продължават да се топят, съобщи MarketWatch.

Компанията прецизира и очакванията си за годишна печалба и сега прогнозира между 1,07 долара и 1,09 долара на акция при досегашна оценка между 1,07 и 1,12 долара на акция.

От Xerox добавиха, че очакват през четвъртото тримесечие да поемат и разходи по преструктуриране на стойност между 50 млн. и 100 млн. долара, но докато плановете не бъдат завършени, прогнозата изключва тези разходи.

Компанията, която е дългогодишен производител на печатни и копиращи машини, напоследък страда от слабата икономическа обстановка, особено в Европа, която нанесе тежък удар върху продажбите на оборудване.

През октомври международната рейтингова агенция Moody's понижи прогнозата си за Xerox, обявявайки, че на компанията ще бъде нужно повече време от очакваното, за да подобри финансовото си състояние на фона на пълната с предизвикателства икономическа среда.

Xerox се опитва да промени основния си бизнес, прехвърляйки се към обслужването, като през първото тримесечие ръстът на приходите от този сектор надхвърлиха половината от всички нейни приходи. Същевременно обаче това доведе до натиск върху маржа на печалбата ѝ.

Компанията обяви печалба от 282 млн. долара, или 21 цента на акция, при 320 млн., или 22 цента на акция за същото тримесечие на 2011 г.

Ако бъдат изключени амортизационните отчисления, печалбата достига 25 цента на акция при 26 цента за третото тримесечие на миналата година. През юли компанията очакваше печалба между 24 и 26 цента на акция по този показател.

Приходите са намлели с 2,9% до 5,42 млрд. долара, а очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за приходи от 5,49 млрд. долара.

Приходите от услуги, аутсорсинг и наеми са нараснали с 1% до 3,73 млрд. долара, докато продажбите в технологичния сектор са се понижили с 12% до 1,54 млрд. долара.

Акциите на Xerox приключиха вчерашната сесия на американските борси при цена от 7,03 долара за брой, като в търговията преди отваряне на пазарите днес не са активни. От началото на годината стойността им е намаляла с 12%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още