IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP иска да направи борсов дебют в Китай

Полетът на акциите на концерна във Франкфурт не спира, като само през тази седмица ръстът е 7%

16:53 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SAP иска да направи борсов дебют в Китай

Софтуерният гигант SAP се е прицелил в първично публично предлагане в Китай. "Ние имаме ясен интерес към листване в Китай", каза главният финансов директор Вернер Бранд в интервю, публикувано в петък за специализираното издание Börsen-Zeitung. SAP ще форсира тези планове, ако рамковите условия за листване на международни компании бъдат изяснени скоро.

От 2009 г. датират плановете за създаване на борса за чуждестранни компании в Шанхай. Заради европейската дългова криза, която накара инвеститорите да станат доста по-предпазливи, плановете бяха замразени. През тази година Китай подобри условията за борсови сделки чрез нова реформа.

В Китай германският концерн расте с бързи темпове – за третото тримесечие там бе отчетен ръст на приходите от 40%. До 2015 г. компанията планира да вложи там над 2 млрд. долара. И в момента Китай е шестият по важност пазар за немците, а в средносрочен план базираният във Валдорф концерн иска да повиши годишните си приходи там до 1 млрд. евро.

През последната седмица акцията на SAP във Франкфурт скочи със 7% до 59,24 евро и така достига рекордна стойност за всички времена, пише пък икономическият всекидневник Handelsblatt. Никога досега книжата на германския софтуерен производител не са били толкова скъпи. Още в сряда акцията мина 12-годишен връх, а след това продължи ръста си.

Причина за възхода от последните няколко дни бяха положителни изявления по време на конференция на инвеститорите през изминалата седмица. SAP потвърди в петък в Барселона очакванията си за продажбите през 2015 г. Въпреки огромното увеличение обаче анализаторите не виждат края на успеха. Така например Стейси Полард от JP Morgan повиши целевата цена за акция на SAP от 53 евро до 65 евро. Поради очакваните печалби за 2013 г. акцията все още може да поскъпне с още 25%, смята той.

Morgan Stanley също вижда потенциал за акцията. „Производителят на софтуер се намира в силна позиция предвид разходите на клиентите, тъй като SAP им помага да си намалят разходите", пише в документ анализаторът Адам Ууд. Затова акциите на концерна били в списъка му с "най-добрите идеи".

Компанията е успешна: за разлика от международните си конкуренти, SAP може да увеличи печалбите и дава не неясна, а много оптимистична прогноза. Надеждата на групата се нарича Hana. SAP представи пред своите клиенти по време на изложението в Мадрид нови възможности за софтуера си за бази данни. Досега Hana можеше само да чете данни, сега софтуерът трябва да бъде в състояние и да ги редактира.

SAP продължава да се заиграва и с технологиите в изчислителните облаци. Досега нито една компания не успява да отчете печалби с технологията на бъдещето. SAP придоби в началото на този месец Ariba за еквивалента на 3,4 милиарда евро, за да разшири бизнеса си с облачния софтуер. До 2015 г. SAP планира да печели два милиарда евро - или около 10% от общите приходи - с облачния софтуер, и по този начин да направи подразделението печелившо. Досега новият клон носи на SAP само загуби.

През третото тримесечие на годината софтуерният гигант е реализирал приходи в размер на 3,95 млрд. евро, като 63 млн. евро са дошли от облачния сегмент на пазара, благодарение на представения през миналата година инструмент SuccessFactors. Печалбата след данъци на SAP за третото тримесечие е била 618 млн. долара, което е значително под регистрираните по същото време 1,25 млрд. долара.

В същото време обаче финансовите резултати са били повлияни от еднократен ефект заради уреден правен спор с Oracle за нарушаване на авторските права. От компанията също така очакват приходите от свързаните със софтуер услуги да се повишат с от 10,5 до 12,5%, докато по-ранната прогноза беше за повишение от 10-12 на сто.

Ръстовете, които SAP постига, изпреварват растежа на водещи софтуерни компании, каквито са Oracle, Microsoft и International Business Machines (IBM). Само през третото тримесечие приходите от лицензираните продукти на SAP са добавили 17% на годишна база, като са достигнали 1,03 млрд. евро при очаквани 993 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още