IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple не успя - Samsung ще продължи да се продава в САЩ

И корейците претърпяха поражение, като не успяха да издействат повторно разглеждане на делото, донесло им милиардната глоба

11:54 | 18.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Samsung и Apple - патентната сага продължава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Samsung и Apple - патентната сага продължава. Снимка: Ройтерс

В патентната си война с кръвния си враг Samsung американският технологичен концерн Apple трябваше да претърпи ново поражение. Корейската компания може да продължи да продава смартфоните си на американския пазар, след като щатски съд в Калифорния отхвърли иска на Apple за забрана на продажбата на 26 модела на Samsung.

Американската компания не е предоставила достатъчно доказателства за нарушения, се казва в решението на съда, цитирано от Ройтерс.

Двете корпорации от над година спорят в целия свят за патенти, като са обхванати със съдебни дела в целия свят. Пред съд в САЩ през август Samsung претърпя тежко поражение, като журито присъди на Apple обезщетение от над 1 милиард долара. Това обаче не бе достатъчно за Apple, американската група иска да забрани продажбите на редица модели на Samsung на вътрешния пазар.

Само фактът, че Apple може да губи клиенти и продажби на смартфони за сметка на Samsung, не е достатъчен сам по себе си за забрана, смята съдия Луси Кох. Apple не успява да докаже по достатъчно убедителен начин, че Samsung със своите смартфони, които са нарушили патентите на Apple, ще накърни значително продажбите на iPhone.

Но и за Samsung в понеделник имаше поражение. Съдията отклони молбата на корейците да даде ново начало на жалбата за нарушаване на патенти от страна на Apple.

Корейците обвиниха председателя на журито, което постанови милиардната глоба, в пристрастия. Велвин Хогън е скрил, че по-рано е участвал в правен спор, в който страна е била Seagate Technology. Samsung е основен инвеститор в американския производител на твърди дискове и този факт може да се счита за сериозно основание за корейското искане.

Samsung искаше да постигне отмяна на постановената в края на август присъда. Тогава журито отсъди, че компанията умишлено е нарушила множество патенти и дизайна на смартфони на Apple и корейците бяха осъдени да платят компенсация в размер на 1,05 млрд. долара.

В момента Samsung е уверен лидер на глобалния пазар на смартфони. Според фирмата за маркетингови проучвания IDC през третото тримесечие корейската компания е продала 56,3 милиона смартфона, постигайки пазарен дял от 31,3%. За сравнение, с около 26,9 милиона iPhone са продали само половината от пласираните от Samsung смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
...Скоро ябълките ще вървят по $250 / парчето ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още