IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се отказа от ключови претенции в патентен спор с Microsoft

Според базирания в Редмънд компютърен гигант става въпрос за стандартни за индустрията патенти и очакват да бъдат прекратени и съдебни дела по същия спор

22:34 | 09.01.13 г.
<p>
	Оспорваната игрална конзола Xbox 360. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Оспорваната игрална конзола Xbox 360. Снимка: Архив Ройтерс

Motorola Mobility, която вече е подразделение на Google е поискала да оттегли претенциите си за нарушаване на два нейни ключови патента от страна на Microsoft, става ясно от документи, подадени пред американската Международна търговска комисия, съобщи Ройтерс.

Комисията обсъждаше обвиненията на Motorola Mobility, че Microsoft е използвал патентована от нея технология, за да направи популярната си конзолна платформа за видеоигри Xbox.

От Google са предприели действията във вторник, като комисията ще трябва да вземе решение по оставащия един патент по случая.

Изтеглянето бе наложено от сключването през миналия месец на споразумение между Google и американската Федерална търговска комисия (ФТК), уреждащо няколко продължителни антимонополни разследвания.

ФТК, американското министерство на правосъдието и американската Служба за патенти и търговски марки настояват, че компании не могат да изискват налагане на забрани за продажби на продукти на техни конкуренти чрез подаване на искови молби за нарушаване на патенти, когато тези патенти в повечето случаи са стандартни за индустрията.

Точно по този начин определят двата патента от Microsoft. „Доволни сме, че Google най-накрая оттегли тези претенции срещу Microsoft и се надяваме, че ще оттегли подобни претенции и пред правосъдната система“, заяви Дейвид Хауърд, заместник-ръководител на адвокатския отдел в базирания Редмънд компютърен гигант.

От Ройтерс не са успели да открият представител на Google за коментар.

От Microsoft твърдят, че дела за стандартни за индустрията патенти са заведени в окръжни съдилища в щатите Уискънсин и Вашингтон, като и в двата случая е била поискана забрана за продажбите.

Международната търговска комисия е желано средище за патентни спорове, тъй като може да забрани вноса на стоки, за които реши, че са нарушили патенти, както и заради относително бързото вземане на решенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още