IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на технологичните титани ще продължи и през 2014 г.

Границите между софтуерните и хардуерните фирми продължават да се размиват

15:52 | 29.12.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Google и Apple - двата непримирими конкурента. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Google и Apple - двата непримирими конкурента. Снимка: Getty Images News

Четирите технологични гиганта - Apple Inc., Amazon.com Inc., Google Inc. и Facebook Inc. - от години прекрачват в териториите си, пише Wall Street Journal. През 2013 г. войната помежду им вероятно ще ескалира около два фронта: хардуерния бизнес и бизнеса с търсачките.

Редица софтуерни гиганти, включително Google и Amazon, проявяват все по-сериозен интерес към бизнеса си с хардуер, за да подсилят лоялността на клиентите си и контрола си над софтуерните услуги, които предлагат, както и за да се възползват от приходите от този бизнес. Това още повече ще ожесточи сблъсъка им с Apple, който отвръща на удара, като хвърля все повече сили върху развитието на собствените си софтуерни продукти, за да ги отличи от тези на конкурентите.

След като купи Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, Google планира да използва компанията за телефони, за да пусне свои собствени устройства с Android и да измести iPhone от водещите му позиции. От друга страна Amazon, която увеличи залозите във войната си с Kindle Fire на фронта на таблетите, също тества собствен телефон.

В същото време и четирите фирми гледат на бизнеса с търсачките като на сериозна възможност да запазят клиентите си в дългосрочен план и да спечелят още повече от тях. Въпреки че Google е лидер в бранша от години, конкурентите му в момента искат да го изместят от тези позиции чрез продукти за търсене през смартфони и други устройства, както и редица услуги, които позволяват търсене на базата на препоръки от приятели.

Основното оръжие на Apple е Siri – гласовият асистент, която отговаря на въпроси по теми като времето или спортните резултати от екрана на iPhone или iPad. Догодина компанията ще продължи да търси нови данни, за да подобри още повече услугата, като я направи достъпна за по-голям брой въпроси и търсения.

На конференция през септември главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг посочи безбройните начини, по които приятели могат да дават полезни отговори на въпроси. Той заяви, че компанията ще разшири бизнеса си с търсачките догодина.

Но четирите фирми се сблъскват и в други области - от електронната търговия до онлайн рекламите.

Ето и прогнозите за технологичните гиганти на прага на 2013 г.:

Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Може и да не са технологични компании, но са определено спекулативни финансови цели. Та за това редовно ги виждаме тук. Общо взето инвеститорите не разбират много то технологии и като им кажеш, че фейса минал на https на заглавната си страница, те купуват акциии щото било иновация разбииш ли. Нищо, че https съществува от 20 години а абв мина на него преди фейса да се появи. Та те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Ку-Ку
преди 11 години
На мен не ми е ясно какво търсят подобни статии в Инвестора. Първо, Google може и да мине за 'технологичен титан' в някоя области, но Apple определено не е такъв. Второ, войната между тези две компании е на полето на маркетинга, а не на технологиите. Би било интересно ако имате какво да кажете (преведете) по първата тема, но опитите да правите 'технологични' коментари само задръстват сайта с глупотевини. Не сте единствени, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Съгласен съм с довода ви за Сири и асистентите. Но пак не разбирам какво точно критикувате в статията с поста си. Съгласен съм и с тезата ви, че изброените технологични блогове са ценен информационен ресурс, ползваме ги редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
FNM
преди 11 години
Привет.Сири и другите персонални асистенти далеч не са най-важната за момента функция на един смартфон, поради простата причина, че са с все още с доста ограничена функционалност. Вие да не би да използвате във всекидневието Сири, Гугъл нау или С войс? Поради тази причина да се извежда като основно краткосрочно конкурентно предимство Сири, мири и т.н. е несериозно.Отделно от това, какво пречи от WSJ също от време на време да проявяват некомпетентност?Ще си позволя един съвет, за подобни теми преглеждайте Gizmodo, Techcrunch, GSM Arena и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Привет. На критиката ще отговоря кратко - 1. Статията е преводна на Wall Street Journal, цитирани са неколкократно. Освен да ги обвиним в некомпетентност... 2. По отношение на Siri - какво точно не ви хареса в статията? Някъде пише ли, че е безгрешен асистент? Пише, че ще бъде подобрена, а нима няма нужда от подобрения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
FNM
преди 11 години
Поредната статия за технологии на Инвестора с непрофесионални елементи... В случая със Сири, в момента Гугъл Нау от повечето технологични сайтове се признава за по-усъвършенстван персонален асистент. Попрочетете, преди да публикувате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още