IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на технологичните титани ще продължи и през 2014 г.

Границите между софтуерните и хардуерните фирми продължават да се размиват

15:52 | 29.12.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Google и Apple - двата непримирими конкурента. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Google и Apple - двата непримирими конкурента. Снимка: Getty Images News

Facebook – ще се осмели ли  Зукърбърг да навлезе на пазара на хардуер?

2012 г. бе годината на първичното публично предлагане за Facebook. Догодина фокусът на компанията ще е върху продължаващата трансформация на социалната мрежа в бизнес, съсредоточен върху мобилните устройства.

През миналата година фирмата пренаписа мобилните си приложения, пусна мобилни рекламни продукти и промотира нови самостоятелни мобилни апликации, като например услугата ѝ за чат.

Конкурентите искат да знаят също дали или кога Facebook ще навлезе в бизнеса с хардуер. Зукърбърг публично опроверга слуховете, че компанията разработва Facebook телефон, като определи подобен ход като "погрешна стратегия". Според запознати с делата на фирмата обаче социалната мрежа работи тясно с производители на телефони като HTC за разработка на смартфони.

Очаква се компанията да засили и дейностите в сферата на търсачките. През този месец тя пусна нова мобилна услуга, която помага на потребителите да намират близки магазини чрез приятели и социалната мрежа.

Електронната търговия също ще става все по-важна за Facebook, която развива неотдавна стартиралия си бизнес, наречен Gifts. Платформата, която позволява на потребителите да изпращат стоки, ваучери за подаръци за Starbucks например, и бисквити на свои приятели, е заплаха за Amazon, особено като се има предвид, че мрежата от партньори на Facebook се разраства.

Amazon – атака срещу  iPhone

За Amazon 2013 г. може да е годината на дългоочаквания смартфон на компанията. Фирмата за електронна търговия тества устройството с азиатските си доставчици и е възможно то да излезе на пазара още в началото на идната година, твърдят запознати.

Евентуален телефон на Amazon би засилил опита на фирмата с устройствата Kindle Fire HD и процъфтяващия ѝ бизнес с мобилни приложения, който в момента предлага над 60 000 приложения за Android.

Подобно устройство би могло да отнеме и част от пазарния дял на iPhone и да конкурира производителите на смартфони с Android, като Samsung например. Устройството на Amazon вероятно ще бъде евтино и ще се продава с ниска печалба, но ще засили приходите на компанията от продажба на стоки от сайта Amazon.com, както и на електронни книги, игри и апликации.

Amazon е по петите на Apple и на още един фронт: таблетите. Последната версия на Kindle Fire набира скорост и печели похвалите на критиците. Очаква се догодина фирмата да пусне още една евтина версия, която да задържи потребителите в екосистемата на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Може и да не са технологични компании, но са определено спекулативни финансови цели. Та за това редовно ги виждаме тук. Общо взето инвеститорите не разбират много то технологии и като им кажеш, че фейса минал на https на заглавната си страница, те купуват акциии щото било иновация разбииш ли. Нищо, че https съществува от 20 години а абв мина на него преди фейса да се появи. Та те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Ку-Ку
преди 11 години
На мен не ми е ясно какво търсят подобни статии в Инвестора. Първо, Google може и да мине за 'технологичен титан' в някоя области, но Apple определено не е такъв. Второ, войната между тези две компании е на полето на маркетинга, а не на технологиите. Би било интересно ако имате какво да кажете (преведете) по първата тема, но опитите да правите 'технологични' коментари само задръстват сайта с глупотевини. Не сте единствени, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Съгласен съм с довода ви за Сири и асистентите. Но пак не разбирам какво точно критикувате в статията с поста си. Съгласен съм и с тезата ви, че изброените технологични блогове са ценен информационен ресурс, ползваме ги редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
FNM
преди 11 години
Привет.Сири и другите персонални асистенти далеч не са най-важната за момента функция на един смартфон, поради простата причина, че са с все още с доста ограничена функционалност. Вие да не би да използвате във всекидневието Сири, Гугъл нау или С войс? Поради тази причина да се извежда като основно краткосрочно конкурентно предимство Сири, мири и т.н. е несериозно.Отделно от това, какво пречи от WSJ също от време на време да проявяват некомпетентност?Ще си позволя един съвет, за подобни теми преглеждайте Gizmodo, Techcrunch, GSM Arena и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Привет. На критиката ще отговоря кратко - 1. Статията е преводна на Wall Street Journal, цитирани са неколкократно. Освен да ги обвиним в некомпетентност... 2. По отношение на Siri - какво точно не ви хареса в статията? Някъде пише ли, че е безгрешен асистент? Пише, че ще бъде подобрена, а нима няма нужда от подобрения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
FNM
преди 11 години
Поредната статия за технологии на Инвестора с непрофесионални елементи... В случая със Сири, в момента Гугъл Нау от повечето технологични сайтове се признава за по-усъвършенстван персонален асистент. Попрочетете, преди да публикувате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още