IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната на технологичните титани ще продължи и през 2014 г.

Границите между софтуерните и хардуерните фирми продължават да се размиват

15:52 | 29.12.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Google и Apple - двата непримирими конкурента. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Google и Apple - двата непримирими конкурента. Снимка: Getty Images News

Apple – лидерът е под обсада

През идната година Apple трябва да докаже, че може да играе в отбрана. По петите ѝ са конкурентите от Samsung Electronics Co. до Amazon, които имат известен успех. По данни на IDC делът на Apple на световния пазар на смартфони е намалял до 15% през третото тримесечие в сравнение с 23% през първото тримесечие на годината.

Телефоните са само една от областите, където Apple трябва да внимава. Таблетите с Android също напредват спрямо iPad-ите. За да се защити, Apple, която през тази година стана най-скъпата компания в историята на САЩ, неотдавна пусна iPad Mini - по-евтин таблет, чиято цел е да се конкурира с огромния брой по-малки таблети, дебютирали на пазара.

Но защитата сама по себе си не носи много. И така – къде може да очакваме атака от страна на калифорнийската компания? В хола.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви и "засиления интерес" на компанията към телевизията и посочи, че в момента тя тества телевизори с висока разделителна способност и обсъжда евентуални партньорства при разработката на set-top box устройства с компании за кабелна телевизия. Все още не е ясно дали това ще се случи догодина.

Други области, където се очакват новини, са търсачките и Siri. Apple продължава да инвестира в гласовия си помощник, който отговаря на въпроси на потребителите за спортни резултати и друга информация. По-рано тази година Apple привлече шефа на отдела за търсачките в Amazon Уилям Стейжър.

Google – битка срещу блокадите

През тази година Google навлезе агресивно в нови територии, като се сблъска не само с основните си конкуренти, но и с фирми за кабелна телевизия и безжичен интернет.
Догодина компанията ще работи още по-усилено, за да гарантира, че търсачката ѝ, сайтът за споделяне на видеоклипове YouTube и по-новите ѝ услуги като Google Wallet (която позволява на хората да използват смартфоните си като електронни портфейли) могат да достигнат потребителите, без да им пречи слаба интернет скорост или да бъдат блокирани от конкуренти.

Това означава, че Google трябва да ускори дейностите, започнати през тази година, като например доставянето на високоскоростен интернет и видео до жилища в Канзас - прелюдия към разпространяване на услугата и на други места след 2013 г.; проучването на нови начини за контролиране на достъпа до безжичен интернет чрез партньорства, както и производството на смартфони и таблети чрез Motorola, които ще предоставят на компанията по-голяма роля при услугите, работещи с тези устройства. Google ще засили и производството на свързани с мрежата устройства за жилищата на хора, работещи под операционната система Android.

В същото време Google предприема и дефанзивни ходове, за да се защити от конкурентите си в уеб пространството - Amazon и Facebook. Компанията работи с търговци, конкуриращи се с Amazon, като им помага да достигат до клиенти чрез търсачката.

В борбата срещу Facebook Google насочва потребителите на своята търсачка, Gmail и други услуги към социалната мрежа Google+, която е смесица между Facebook и Twitter и позволява на хората да споделят новини, снимки, видеоклипове и друго съдържание.

Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Може и да не са технологични компании, но са определено спекулативни финансови цели. Та за това редовно ги виждаме тук. Общо взето инвеститорите не разбират много то технологии и като им кажеш, че фейса минал на https на заглавната си страница, те купуват акциии щото било иновация разбииш ли. Нищо, че https съществува от 20 години а абв мина на него преди фейса да се появи. Та те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Ку-Ку
преди 11 години
На мен не ми е ясно какво търсят подобни статии в Инвестора. Първо, Google може и да мине за 'технологичен титан' в някоя области, но Apple определено не е такъв. Второ, войната между тези две компании е на полето на маркетинга, а не на технологиите. Би било интересно ако имате какво да кажете (преведете) по първата тема, но опитите да правите 'технологични' коментари само задръстват сайта с глупотевини. Не сте единствени, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Съгласен съм с довода ви за Сири и асистентите. Но пак не разбирам какво точно критикувате в статията с поста си. Съгласен съм и с тезата ви, че изброените технологични блогове са ценен информационен ресурс, ползваме ги редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
FNM
преди 11 години
Привет.Сири и другите персонални асистенти далеч не са най-важната за момента функция на един смартфон, поради простата причина, че са с все още с доста ограничена функционалност. Вие да не би да използвате във всекидневието Сири, Гугъл нау или С войс? Поради тази причина да се извежда като основно краткосрочно конкурентно предимство Сири, мири и т.н. е несериозно.Отделно от това, какво пречи от WSJ също от време на време да проявяват некомпетентност?Ще си позволя един съвет, за подобни теми преглеждайте Gizmodo, Techcrunch, GSM Arena и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Привет. На критиката ще отговоря кратко - 1. Статията е преводна на Wall Street Journal, цитирани са неколкократно. Освен да ги обвиним в некомпетентност... 2. По отношение на Siri - какво точно не ви хареса в статията? Някъде пише ли, че е безгрешен асистент? Пише, че ще бъде подобрена, а нима няма нужда от подобрения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
FNM
преди 11 години
Поредната статия за технологии на Инвестора с непрофесионални елементи... В случая със Сири, в момента Гугъл Нау от повечето технологични сайтове се признава за по-усъвършенстван персонален асистент. Попрочетете, преди да публикувате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още