IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безкрайната война с патентите

За последните две години в индустрията на смартфоните са били похарчени близо 20 млрд. долара за съдебни спорове

15:11 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Патентните войни скоро няма да приключат<em>. Снимка: Stock.xcng</em></p>

Патентните войни скоро няма да приключат. Снимка: Stock.xcng

Когато миналата година Apple обяви, че новият iPhone ще бъда снабден с гласовия асистент Siri - система, способна да отговори на почти всички изречени въпроси, сърцето на Майкъл Филипс застинава.

В продължение на три десетилетия Филипс бил фокусиран върху писането на софтуер, който да позволява на компютрите да разбират човешка реч.

През 2006 г. той става съосновател на компания за разпознаване на глас и в крайна сметка шефовете на Apple, Google и на други компании му предлагат различни партньорства, пише в свой анализ The New York Times.

Технологията на Филипс дори била интегрирана в Siri сама по себе си, преди Siri да бъде поставена в iPhone като дигитален помощник.

Но през 2008 г. компанията Филипс - Vlingo, влязла в контакт с много по-голяма фирма за разпознаване на гласови команди, наречена Nuance.

Изпълнителният директор на Nuance Пол Ричи заплашил Филипс, че компанията притежава патенти, с които могат да се опитат да спрат дейността му.

И тогава му предложил сделка: Филипс да продаде фирмата си на Nuance, защото в противен случай ще бъде съден за нарушване на на лиценза на патенти.

Филипс отказал смелото предложение, с което Nuance се опитвала да го притисне. И логично ръководството на конкурентната компания подало над 6 съдебни иска срещу него, с които продължило опитите да го срине.

По същото време Apple и Google преустановяват интересите си към услугите на Филипс. Причината е проста – Apple предпочела да работи съвместно с компанията на Ричи.

Така всички милиони долари, които Филипс щял да задели за научноизследователска и развойна дейност, били пренасочени към адвокати и съдебни такси покрай патентните дела.

Когато първото дело стига до процес миналата година, Филипс все пак печели. Съдът постановил, че предприемачът не е нарушил който и да е било патент за разпознаване на глас, собственост на компанията Nuance.

Въпреки победата в съда през декември Филипс все пак решава да продаде компанията си на Nuance.

"Бяхме на ръба на промяна на света, преди да затънем в тази правна мръсотия", коментира днес той.

Филипс и Vlingo са сред хилядите мениджъри и фирми, уловени в паяжината на системата за софтуерните патенти.

Наред с впечатляващите технологични постижения от последните две десетилетия, новите идеи и предприемаческияя дух на стотици стартиращи компании биват повлечени от софтуерните патенти, използвани като разрушителни оръжия от други по-големи фирми.

Vlingo е малка бръмка на това бойно поле, но последните спорове между Apple и Samsung показват, че технологични гиганти също могат да водят сходни спорове помежду си. И едната страна най-накрая трябва да загуби.

Анализ на Университета в Стандфорд показва, че в индустрията на „умните телефони“ само през последните две години са били похарчени близо 20 млрд. долара за съдебни спорове за патенти и патентни покупки - сума, равна на осем изследователски мисии до Марс.

Патентите са от жизненоважно значение за защитата на интелектуалната собственост. Креативност в изобилие се случва в рамките на технологичната индустрия, а без патенти изпълнителните директори никога не биха могли да оправдаят разходите, които влагат в създаването и интегрирането на нови продукти.

Все пак някои аспекти на патентната система, като защита за фармацевтични продукти, често функционират гладко, твърдят хора от академичните среди.

Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още