IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безкрайната война с патентите

За последните две години в индустрията на смартфоните са били похарчени близо 20 млрд. долара за съдебни спорове

15:11 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Патентните войни скоро няма да приключат<em>. Снимка: Stock.xcng</em></p>

Патентните войни скоро няма да приключат. Снимка: Stock.xcng

Въпреки това много хора твърдят, че националните патентни правила са неадекватни в днешния дигитален свят.

За разлика от патентите за нови лекарствени формули, тези върху софтуерни разработки по-често представляват ефективно предоставяне на собствена технологична концепция, отколкото на конкретно материално творение.

Днес патентното ведомство рутинно одобрява патенти, които описват неясни алгоритми или бизнес методи.

В резултат на това някои патенти имат толкова широк обсег, че позволяват на притежателите им да претендират за собственост на привидно несвързани продукти, изградени от други фирми.

"Истински хаос е", казва Ричард Поснър, федерален апелативен съдия, в интервю.

"Стандартите за издаване на патент са прекалено хлабави. Към момента почти всяка голяма технологична компания води битка с друга", коментира той.

Например Apple от години е жертва на патентни атаки от редица конкуренти на гиганта, които искат да приложат натиск срещу компанията-производител на смартфона iPhone, който към момента е и най-големият източник на печалби за калифорнийското дружество.

Apple е завела няколко дела срещу три други големи технологични компании, които са ѝ преки конкуренти - HTC, Samsung и Motorola Mobility, последната вече е част от Google.

HTC, Samsung, Motorola и други са завели от своя страна контрадела в опитите си да претендират за собственост над променящите се технологии на пазара.

И докато Apple и други големи компании понякога печелят от тази война, то това правят и по-малките партньори. През 2010 г. Apple придоби Siri Inc, компанията, която стои зад софтуера със същото име. Цената на акциите на компанията Nuance, която по онова време става партньор на Siri, нарастна с повече от 70 на сто, а същевременно продажбите на iPhone скочиха до небето.

"Ние вложихме над 3 млн. долара и спечелихме едно патентно дело. Остават още пет", твърди бившият изпълнителен директор на Vlingo.

"Имахме по-добър продукт, но това нямаше значение, защото цялата тази патентна система е толкова неясна".

Самият Ричи, изпълнителен директор на Nuance, отказа да даде интервю или коментар по темата. От ръководството на Nuance заявяват, че всички тези дела били, за да защитят интелектуалната си собственост.

"Нашата отговорност е да следваме закона. Това е, което правим. Не е наша вината, че някои хора не харесват системата", казва вицепрезидентът на Nuance.

Днес Nuance е гигант в областта на разпознаването на глас и гласови команди.

Същевремено Apple е най-цената и голяма компания в света.

А iPhone е обвит в хиляди патенти, които държат производителя оплетен в редица съдебни битки.

"Apple винаги е стоял зад иновациите", пише компанията в изявление в отговор на въпроси от New York Times.

"За да се защитят нашите изобретения, ние патентоваме много от новите си технологии", коментират от компанията.

"Смятаме, че компаниите трябва да измислят свои собствени продукти, вместо умишлено да копират нашите, а през август съдебно жури в Калифорния достига до същия извод", се казва в изявлението.

Всичко това обаче прави живота на дребните предприемачи по-труден. Големите компании с батальоните си от адвокати могат да подават хиляди заявки за патенти в развиващите се индустрии. Заради липсата на подобни ресурси стартиращите фирми ще се окажат лесна плячка, след като техните продукти показват обещаващо развитие.

Това е грижа и на хора като Филипс, специалистът по разпознаване на гласови команди и някогашен партньор на Siri, който основа Vlingo. "Стартиращите фирми са тези, където се появява прогрес", каза той в интервю. "Ако прекарвате цялото си време в съда, не може да създадете много технология“.

През юни Филипс започна работа за новия си работодател и бивш противник в съдебната зала - Nuance. Теоретично неговата работа е да помогне в управлението на интеграцията на компаниите и да намери нови технологични фронтове, които да се изследват. С бекграунда си в M.I.T. И Carnegie Mellon той е широко признат като един от най-иновативните мислители в областта на машинната реч.

Но той прекара голяма част от лятото си в отпуска, възстановявайки се от последните шест години, изпълнени със съдбни битки. И през септември напуска компанията. Той планира да напусне пазара за разпознаване на гласови команди, за да се посвети на отрасъл с по-малко коварни патенти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още