IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Siemens се свива

Компанията е затруднена от глоба заради закъсняла доставка на мотриси и разходи за програмата за икономии

10:12 | 23.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Преструктурирането на групата, което ще струва първоначално 1 млрд. евро, не предвижда само съкращения на разходите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преструктурирането на групата, което ще струва първоначално 1 млрд. евро, не предвижда само съкращения на разходите. Снимка: Ройтерс

През последните три месеца на 2012 г. мюнхенският конгломерат Siemens трябваше да се задоволи със значителен спад на поръчките. Обемът на заявките се свива с пет процента, а продажбите от продължаващи дейности са намалели с един процент до 18,1 млрд. евро. Печалбата след данъци се е свила с 12 на сто до 1,2 млрд. евро, предаде DPA.

На фона на недобрите данни главният изпълнителен директор Петер Льошер и главният финансов директор Джо Кезер се появиха на пресконференцията сериозни и песимистично настроени. Льошер говори за "солидно тримесечие".

„И за останалата част от годината ние не очакваме от световната икономика попътен вятър, с чиято помощ да постигнем амбициозните си цели", каза главният изпълнителен директор Льошер. "Пълното ни внимание е фокусирано върху изпълнението на нашата програма Siemens 2014".

Със своите данни концернът надхвърли леко очакванията на анализаторите. Мюнхенци продължават да държат на годишната си прогноза за печалба от продължаващи дейности в размер на между 4,5 до 5 милиарда евро.

Плашещите инвеститорите специални такси през последното тримесечие възлизат на 212 милиона евро, около половината от тях Siemens трябва да поеме заради закъснялата доставка на влакове ICE за германската жп компания  Deutsche Bahn. Освен това в соларния бизнес, от който Siemens иска да излезе, се дължат още 150 милиона евро. "Ние не можем да изключим, че ще има още допълнителни такси", казва Кезер.

Разходите за текущата програма за икономии са в размер на приблизително 50 млн. евро. Но това далеч не е всичко - за цялата година групата очаква натоварване от около 1 милиард евро от съкращенията, които обаче в средносрочен план ще намалят разходите на Siemens с около 6 млрд. евро годишно.

Предстоящото преструктуриране на групата, което ще струва първоначално 1 млрд. евро, не предвижда само съкращения на разходите. Siemens ще разшири своя индустриален бизнес с покупката на друг доставчик на софтуер. Белгийският LMS ще бъде закупен за 680 милиона евро. През последните години Siemens купи няколко компании, специализирани в софтуерната индустрия, и ги интегрира безпроблемно в огромната си структура.

Лъч на надеждата предложи доставчикът на телефони мрежи Nokia Siemens Networks (NSN), който след дълъг период от поредни загуби сега донесе печалба от 50 млн. евро. Преди дни стана ясно, че компанията иска да набере до 700 млн. евро чрез облигации. Според FT компанията тества евентуален интерес на инвеститорите и за излизане на борсата

Подразделението за осветителни тела Osram е на печалба от 80 млн. евро. Общото събрание на концерна трябва да реши следобед дали да гласува за отстраняването на подразделението и предаването на 80 на сто от акциите в Osram на акционерите на Siemens.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още