IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba инвестира 16 млрд. долара в китайската логистика

Недостатъчно добре развитата логистика в гигантската страна забавя растежа на онлайн търговията на Китай

16:41 | 25.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Alibaba инвестира 16 млрд. долара в китайската логистика

Китайският онлайн търговец Alibaba планира заедно с партньори  да инвестира първоначално 16 млрд. долара в разработването на своя собствена логистична мрежа в Китай. След осем до десет години в национален мащаб ще е възможна доставка на продукт в рамките на 24 часа, съобщава вестник Beijing News в петък. Консорциумът се оглавява от основателя на Alibaba Джак Ма, който преди няколко дни обяви изтеглянето си от мениджърския пост.

Alibaba ще бъде водеща компания в инвеститорска група, която включва също компании за дялови инвестиции, транспортни компании и банки. Това ще разшири конкуренцията пред Deutsche Post, която вижда себе си като лидер на китайския пазар.

Недостатъчно добре развитата логистика в гигантската страна забавя растежа на онлайн търговията на Китай. Alibaba потвърди, че концернът ще води инвеститорската група. „Индустрията трябва да работи заедно, за да се ускори растежът на онлайн търговията", казва говорителка на Alibaba, цитирана от Ройтерс.

Към Alibaba принадлежат онлайн платформата Alibaba.com за по-малки компании, интернет сайтът Taobao за потребители, както и онлайн услугата за разплащания Alipay. Между януари и ноември поръчките в Alibaba.com и Taobao са нараснали с 58% до повече от 1 трилион юана (120 млрд. евро). Това е еквивалентът на две на сто от икономиката на Китай за 2011 г.

След създаването си логистичната мрежа ще може да се справя с доставки на стойност десет трилиона юана, пише вестникът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още