IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

China Mobile планира международна експанзия

Операторът обмисля навлизане в Германия, Бразилия, Северна Корея, Португалия и ЮАР

17:10 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големият в света мобилен оператор China Mobile ще започне анализ на макроикономическата среда за инвестиции в пет страни - Германия, Южна Африка, Бразилия, Португалия и Северна Корея, и събира оферти от различни консултантски фирми за провеждане на свързаните научни изследвания, пише  Morning Whistle.

Сиенху Уан, председател на China Mobile от март миналата година, заяви, че компанията иска да разшири дейността си в други пазари, но досега се е сдържала заради високи цени: "Виждаме възможности, но цените са твърде високи. Ето защо China Mobile постигна твърде малък напредък в експанзията в чужбина през последните години".

През 2007 г. компанията плати 560 млн. долара за петия по големина мобилен оператор в Пакистан Paktel, който сега е известен под името CMPak. Но днес CMPak все още е на пето място по брой абонати, като редица анализатори приписват слабото представяне на компанията на провал на China Mobile в чужбина без държавната подкрепа, каквато получава в Китай.

China Mobile е най-големият мобилен оператор в света с над 700 млн. абоната. Едва в средата на януари на посещение в централата беше главният изпълнителен директор на  Apple Тим Кук, който се опитва да постигне споразумение с оператора.

Apple би искала да види своя iPhone в асортимента на China Mobile, „за да продължи да расте на втория най-важен пазар след САЩ“, но очевидно операторът иска участие в приходите от App Store, направени от клиентите му – нещо, което твърдо се отказва като възможност от Apple. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още