IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel потвърди плановете си за онлайн телевизия

Концернът вече работи над собствено тв устройство с интегрирана камера

11:55 | 14.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Intel потвърди плановете си за онлайн телевизия

Слуховете, че специализираният в производството на чипове американски концерн Intel ще предложи и онлайн телевизия, не са от вчера, но досега компанията ги отминаваше без коментар. Вчера обаче генералният мениджър на подразделението Intel Media Ерик Хугърс потвърди плановете на концерна в тази насока в рамките на участието си в организираната от AllThingsD конференция D: Dive Into Media.

Според  Хугърс още до края на годината компанията ще представи интернет базирана телевизионна услуга. Производителят планира да предлага услугата и сет-топ бокс директно на крайните клиенти, пише  AllThingsD.

Работната група, която се ръководи от Хугърс, се състои от новопривлечени служители от компании като BBC, Apple, Google и Netflix. Медийното подразделение работи до голяма степен независимо от основната дейност на Intel и работи над новия проект от около една година. Intel очевидно очаква нови приходи, които може да компенсират отслабването на пазара за компютри.

В очакваното устройство по всяка вероятност ще има вграден процесор на Intel. По думите на мениджъра цялата телевизионна индустрия си сътрудничи, за да се намерят нови начини за разпространение на т. нар. „телевизия на живо“ и „видео по заявка“, както и на други услуги по интернет.

Под термина “Catch-up-TV” Хугърс разбира предоставянето на всички онлайн медийни съдържания, за да могат да се видят отново и след първото излъчване в продължение на определен период от време. Точно това мениджърът въведе преди време в BBC с услугата iPlayer, която направи програмата на канала достъпна за широка гама от хардуер. "Ние вярваме, че в крайна сметка това е общото решение за всички", каза Хугърс.

Intel се надява да революционира телевизионния бранш, но няма да се превърне в евтин доставчик. Офертата му ще е подобна на тези на кабелните оператори в САЩ, които предлагат канали само в сравнително скъпи пакети. Както заяви Хугърс, Intel също няма да намали цената за телевизионното потребление и няма да предлага индивидуален избор на канали.

"Потребителите искат избор, контрол и удобство", каза шефът на Intel Media. "Ако пакетите са правилно съставени, те носят реални ползи. Не мисля, че индустрията е готова за реален  избор на телевизионни канали а ла карт".

Все още не е ясно под какво име ще оперира новата услуга на Intel. Една възможна пречка за приемането сред потребителите може да бъде камерата, която производителят на чипове планира да интегрира в устройството си. Тя трябва да дава възможност за персонализирани промоции и целенасочена реклама. Предимството според Хугърс ще е в способността на устройството да разпознава определена аудитория и да съставя определени програми например за децата в дадено семейство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още