IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens планира да продаде по-голямата част от NSN

През април изтича срокът на споразумението за съвместното предприятие между Siemens и Nokia

15:42 | 25.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Siemens планира да продаде по-голямата част от NSN

Siemens планира значително да намали своя дял в производителя на мрежови компоненти Nokia Siemens Networks. Позовавайки се на кръгове от компанията, Financial Times пише, че Siemens планира да намали своето дялово участие в джойнт венчъра с Nokia на под 20%.

През април изтича срокът на споразумението за съвместното предприятие между Siemens и Nokia. След това и двамата партньори могат да предложат на другия половината от компанията за придобиване. Ако и двете страни откажат това, те биха могли да предложат акциите си на трети лица.

Двете компании не са били открити за коментар. Преди около месец стана ясно, че NSN очевидно има планове да се обърне за финансиране към финансовите пазари. С първата си продажба на високодоходни облигации производителят на телекомуникационно оборудване иска да привлече интереса на инвеститорите.

Съвместното предприятие на Nokia и Siemens очаква от сделката 700 млн. евро свеж капитал. Източници, запознати с плановете, заявяват пред вестника, че продажбата на облигации ще се проведе през пролетта. Парите ще бъдат използвани за погасяване на банкови заеми и за настоящи и бъдещи инвестиции.

Наскоро компанията продаде своя бизнес за оптични мрежи Optical Networks на Marlin Equity Partners. Детайли за цената на сделката не бяха оповестени. Очаква се до 1900 служители на подразделението Optical Networks и свързаните с него звена да бъдат прехвърлени към новото дружество.

През септември пък се появиха спекулации, че Ericsson, най-голямата компания производител на инфраструктура за мобилни мрежи в света, е на път да купи подразделението за поддръжка на бизнес системи (BSS) на NSN. Освен Ericsson към бизнеса на Nokia Siemens проявява интерес и американската Amdocs, разкрива източник на агенцията.

Съвместното предприятие на Nokia и Siemens съществува от 2007 г. насам, но едва само в резултат на неотдавнашните мерки за строги икономии за първи път отчете печалба. През ноември 2011 г. то обяви планове за намаляване на работната си сила с почти една четвърт, или с 17 000 работни места, до 2013 г.

В началото на август 2012 компанията обяви и закриването на подразделенията си в седем германски града.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още