IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични гиганти искат САЩ да ограничат следенето в интернет

Има реалната необходимост от нови ограничения за това как правителствата да събират информация, заяви Марк Зукърбърг

12:03 | 09.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Технологични гиганти искат САЩ да ограничат следенето в интернет

Водещи световни технологични компании призоваха за "мащабни промени" в следенето от страна на правителството на САЩ, пише BBC.

Осем технологични гиганта – Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn и Yahoo, са образували алианс, наречен Група за реформа на правителствения надзор.

Групата е написала писмо до президента на САЩ Барак Обама и Конгреса с аргумента, че настоящите практики за наблюдение "подкопават свободата" на хората.

"Ние разбираме, че правителствата са длъжни да защитават своите граждани. Но новините от това лято подчертаха спешната необходимост от реформа на практиките на правителството за наблюдение в световен мащаб", заяви групата в отворено писмо, публикувано на нейния уебсайт.

"Балансът в много страни е твърде много в полза на държавата и далеч от правата на личността. Права, които са залегнали в нашата Конституция. Това подкопава свободите ни. Време е за промяна", посочват в изявлението си технологичните гиганти.

Решението на основните играчи в сектора дойде, след като по-рано през годината бившият правителствен служител Едуард Сноудън представи на света детайли за практиките на наблюдение на САЩ. Механизмите включват телефонни записи, следене на оптични и хакерски мрежи.

"Новините за практиките на правителството показват реалната необходимост от нови ограничения за това как правителствата да събират информация", заяви Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Facebook – най-голямата социална мрежа в света.

"Правителството на САЩ трябва да се възползва от тази възможност, да направи усилия за реформи и да поправи нещата", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Милите, мъчат се уж свободно-пазарно да оправдаят липсата на свободен пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още