IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите тарифи на мобилните оператори няма да се прилагат автоматично

Предлаганите сега безплатни минути от операторите заблуждават потребителите, смята председателят на КРС Веселин Божков

10:39 | 16.04.14 г. 1
Новите тарифи на мобилните оператори няма да се прилагат автоматично

От 15 април мобилните оператори трябва да предлагат поне по две тарифи за своите потребители, една от които предвижда отчитане на разговора по секунда след първите 30 секунди.

За да могат потребителите, чиито договори действат в момента, да се възползват от тези нови тарифи обаче трябва да предоговорят своите условия - това може да стане до три месеца преди изтичането на договора. Ако договорът е изтекъл – преминаването към новите тарифи може да стане по всяко време.

Това обясни в ефира на „Нова телевизия” председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Той коментира и казус, при който потребител на мобилен оператор е поискал да премине към новите тарифи, но при това положение от компанията са му отказали да преподпишат допълнителните услуги, които досега е ползвал.

Според Божков безплатните минути, които предлагат операторите в момента, заблуждават потребителите, защото не се таксува реалната продължителност на разговора и 61-секунден разговор се заплаща от потребителя като 2 минути.

Сега обаче, с новото тарифиране, се заплаща реалната продължителност на разговорите, поясни Божков.

Той допълни, че новите правила, които са влезли в сила от вчера, предвиждат още задължително предоставяне на договорите на потребителите. Текстът трябва да е с шрифт поне 10 пункта, а важните клаузи, тарифите и цените – 12 пункта и болднати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
И тази промяна се оказа само една пушилка! Всички тарифи трябваше да започват с таксуване от 30 секунди, а не само някои. Мисля, че такъв е смисълът на европейската директива, но Божков пак я прочете в полза на телекомите. А това, дето "61-секунден разговор се заплаща от потребителя като 2 минути" си е чиста измама, защото макар и 60-секундно, първоначалното таксуване трябва да важи само за първата минута - то затова е първоначално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още