IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Luxoft получи сертификат за инвестиция клас "А" в България

Компанията създаде развоен център в София, в който смята да наеме около 500 души

15:36 | 31.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luxoft Bulgaria</em></p>

Снимка: Luxoft Bulgaria

Доставчикът на услуги в сферата на разработката на софтуер и IT решения Luxoft Holding получи сертификат за инвестиция клас „А“ от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева.

Сертификатът се връчва за създаването и разширяването на развоен център в България. Компанията планира да реализира проекта в рамките на две години и ще го завърши през март 2016 г.

Развойният център е създаден през март тази година в София. Неговата задача е да се фокусира върху предоставянето на услуги и решения за водещите клиенти на компанията в сферата на финансовите услуги и автомобилостроенето, разкрива президентът и изпълнителен директор на Luxoft Дмитрий Лошчинин.

Той не споделя размера на инвестицията, която Luxoft ще направи в България, но твърди, че става дума за милиони левове.

Luxoft създава ново поколение софтуер за финансови институции, както и такъв за следващото поколение автомобили с марките BMW, Volkswagen, Hyundai и Mercedes. Освен това компанията разработва различни навигационни системи и възможности за свързване.

В момента компанията е насочила усилията си към технологии, свързани с автономното шофиране, разчитайки на това, че в следващите 3 до 5 години по улиците ще се появят автономни превозни средства.

Мястото

Преди да избере София за следващото място, в което да открие свой център, Luxoft е изготвила подробен анализ на различни локации. В българската столица компанията вижда позитиви, свързани с локацията, както и с лесния достъп до огромния брой висококвалифицирани IT специалисти. Компанията обръща внимание и на факта, че в България има над 3000 абсолвенти в технически специалности годишно, инфраструктурата е стабилна, а данъчният режим е привлекателен.

Служителите

Очакванията на компанията са през първите две години развойният център в страната да нарасне до 400 души, а за период от 3 до 5 години ще достигне мащаби, съпоставими с центъра ѝ в Полша, в който работят около 500 души.

Luxoft вече е наела 70 души в България и в момента продължава да провежда интервюта с други. От компанията твърдят, че са доволни от капацитета на инженерите, с които работят до момента в страната.

„Висококвалифицираните инженери са нашият основен актив и са това, с което се отличаваме от останалите компании в бранша“, коментира Лошчинин.

По думите му фирмата работи активно с университетите и дава възможност на специалистите да се развиват като обслужват глобални лидери. Тя предоставя възможност на служителите си да избират в каква сфера биха желали да работят, както и да прекарат известно време в чужбина, където да работят в някой от клоновете ѝ.

„Ние не сме като Microsoft, които наемат специалисти от различни части на света и ги водят в САЩ. Ние развиваме местния пазар“, категоричен е Лошчинин.

Подкрепа

„Много сме удовлетворени от това, което се случва в момента. Радваме се на подкрепата на правителството. Днес получихме сертификат за инвеститор клас „А“, който не сме очаквали. Това е един бонус и показва доброто отношение на българската държава към подобни начинания“, коментира Лошчинин.

„Този сертификат ни дава възможност да приспаднем част от инвестиционните си разходи за наемане на персонал чрез преференциално данъчно облагане“, допълва той.

Компанията

Luxoft има 14-годишна история и 8000 служители в глобален мащаб. Компанията разполага с над 20 офиса в 16 държави, но е концентрирала дейността си в САЩ, Великобритания, Германия и страните от Западна Европа. САЩ генерират около 45% от приходите ѝ, а Европа – 40%.

По-рано през тази година компанията започна корпоративна програма за преструктуриране, наречена Luxoft Global Upgrade, чиято цел е да насърчи увеличаването на растежа в ключови географски места, както и да затвърди репутацията на фирмата като глобален доставчик на комплексни услуги и решения в областта на информационните технологии. Сред целите на програмата е и намаляването на макроикономическите и оперативните рискове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Може, може, просто изказванията са съмнителни :) От статията не става ясно че правят това, а аз не ги знам като фирма. Като цяло, не можеш да правиш софтуер на който си плати, защото трябва ноу-хау за конкретната предметна област и няма такава фирма, която прави финансов и автомобилен софтуетр. Ако даваш хора под наем, това е друго, но добавената стойност е ниска, а и такива фирми има колко искаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
Luxoft е outsourcing фирма, която създава собствен софтуер, а такъв по поръчка. В случая клиентите са BMW, финансови къщи и всеки, който може да си плати :) Аз не съм привърженик на такъв тип работа, но нямам нищо против да се откриват стотици работни места. До колкото знам заплатите в Luxost са над средните за ИТ сферата поради факта, че са склонни лесно уволняват хора когато някой проект приключи / пропадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
"Luxoft създава ново поколение софтуер за финансови институции, както и такъв за следващото поколение автомобили"????? Де ти финанси де ти автомобили"но твърди, че става дума за милиони левове." :)А дано не съм прав и наистина да направят голям център с много работни места и да се развиват добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още