IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple разследва дали хакери не са откраднали голи снимки на звезди от iCloud

Сред засегнатите знаменитости са Дженифър Лорънс, Селена Гомез и Риана

17:14 | 02.09.14 г.
<p>
	Дженифър Лорънс. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дженифър Лорънс. Снимка: архив Ройтерс

Apple и ФБР разследват твърденията, че хакери са използвали облачната услуга на компанията iCloud за незаконен достъп до голи снимки на актрисата Дженифър Лорънс и на други знаменитости, пише Bloomberg.

Хакерите са публикували снимките на анонимния уебсайт за споделяне на изображения 4chan. Фотографиите включват над 100 британски и американски известни личности, а според вестник Telegraph хакерите са ги взели от акаунтите на звездите в iCloud.

Представител на носителката на „Оскар“ Дженифър Лорънс потвърждава, че снимките са нейни и нарича ситуацията „грубо нарушение на неприкосновеността на личния живот“.

"Ние приемаме поверителността на потребителите много сериозно и разследваме случая“, твърди говорителят на Apple Нат Керис, без да разкрива допълнителни детайли.

Услугата iCloud е ключова част от стратегията на Apple да обедини своите смартофони, таблети и настолни компютри. Облакът позволява на потребителите да съхраняват своите контакти, имейли, снимки и друга лична информация във външни системи. Apple поправи проблем в софтуера Find My Phone, който можеше да е позволил на хакерите са получат достъп до акаунтите на знаменитостите в iCloud, пише сайтът Engadget, позовавайки се на коментарите на разработчици.

Вчера ФБР публикува изявление, в което посочва, че агенцията е наясно с твърденията за атаката и публикуването на материали, включващи известни личности.

Агенцията обикновено не разкрива какви разследвания извършва, твърди говорителят на ФБР.

Рискът за потребителите на iCloud ще зависи от това дали нарушението е свързано с проблем в сигурността на Apple или в личните акаунти на известните личности, твърди Клифърд Нюман, директор на Центъра за сигурност на компютърните системи към Университета на Южна Калифорния.

Хакерската атака е извършена само няколко дни преди Apple да представи новите си продукти, събитие, планирано за 9-и септември. Компанията ще представи iPhone 6 и новите преносими устройства, които е създала, твърдят източници, запознати с плановете ѝ.

Сред засегнатите от атаката знаменитости са телевизионната звезда Ким Кардашиан и певицата Риана, пише Telegraph. Актрисите Селена Гомез и Кирстен Дънст също са сред жертвите на намесата, твърди Time. Според изданието хакерите обещават да публикуват още фотографии.

Част от звездите, замесени в скандала, като актрисата и певица Виктория Джъстис, твърдят, че снимките не са истински.

„Сигурността на данните е по-важна от всякога“, твърди Удроу Хартзог от Cumberland School of Law в Samford University. “Ние съхраняваме нашите най-лични и интимни моменти онлайн, ето защо е особено важно тази информация да бъде защитена“.

След като лична информация от рода на голите снимки стане публично достояние, законите в САЩ не могат да направят много, посочва той. По думите му средствата за правна защита са наистина малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още