IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР подозира руски хакери за атака над JPMorgan

Липсата на финансова измама е признак за политически мотиви, смятат анализатори

10:51 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
ФБР подозира руски хакери за атака над JPMorgan

Американските власти, и по-конкретно Федералното бюро за разследване, подозират руски хакери за източване на данни от банката JP Morgan, предаде Bloomberg, позовавайки се на двама свои източници, пожелали анонимност, тъй като разследванията продължават.

Атаката е била координирана и е целяла освен JPMorgan Chase & Co още поне четири американски банки.

Според агенцията в резултат на атаката, извършена вероятно в средата на август, са откраднати и разсекретени цели гигабайти с конфиденциална информация. В момента властите се опитват да установят дали атаката е свързана с неотдавнашни случаи на атаки над редица големи европейски банки. Предвид спецификата на хакерския удар от ФБР считат, че вероятно става дума за една и съща хакерска групировка. 

Bloomberg уточнява, че става дума за предполагаема атака на руски хакери в отговор на санкциите на САЩ и Запада срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна. 

Говорителят на JP Morgan Патриша Уекслър съобщава, че в дните, след като пробивът е бил открит, в банката е било извършено разследване с цел да бъдат открити точно кои акаунти са засегнати и каква информация може да е открадната. Тя обаче отказва да коментира начина, по който атакуващите са пробили мрежата на банката, но добавя, че големите корпорации стават цели  на такива атаки ежедневно. 

JPMorgan не е засякла ненормална активност в мрежите си до този момент, казва още Уекслър. 

В момента властите търсят признаци за това дали откраднатите данни няма да бъдат използвани, за да се прехвърлят пари от някои сметки. Такава дейност не е била забелязана до сряда вечер, казва правителствен служител на САЩ. Липсата на финансова измама е признак, че атаката може да е политически мотивирана.

Това далеч не е първият случай, в който руски хакери се целят в организация от държава, считана за "враждебна". В началото на август стана ясно, че група руски хакери е откраднала 1,2 млрд. потребителски имена и пароли.

Членовете на групата не са се целили в конкретен сайт, а като цяло към онлайн потребителите. Според анализите тогава хакерите са действали от неголям град в южната част на Русия, създавайки мрежа от заразени компютри, с помощта на които са извършили кражбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още